Hlavní obsah

O hypotéky je opět zájem, sazby klesají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po hubených prvních dvou měsících letošního roku to vypadá, že o hypotéky je opět zájem. Některé banky hypotéky zlevnily a nižší sazby tak v březnu přilákaly do bank větší počet klientů. I tak ale letošní 1. čtvrtletí patří k nejslabším za posledních několik let.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték

Článek

Více než rok trvající růst průměrné úrokové sazby se v únoru zastavil, její hodnota víceméně kopírovala lednovou.

V březnu však podle údajů ukazatele Fincentrum Hypoindex poklesla už o devět bazických bodů a dostala se na hodnotu 2,9 procenta. Jedná se tak o největší meziměsíční propad od března 2015.

V 1. čtvrtletí totiž několik bank (například Air Bank, Česká spořitelna, Komerční banka, Hypoteční banka či Wüstenrot) své hypotéky zlevňovalo, což se na konečné hodnotě sazby podepsalo.

Vyplatí se prozkoumat nabídky bank

„S březnovým poklesem průměrné úrokové sazby Fincentrum Hypoindex souvisí také výrazné zvětšení rozdílu mezi sazbami jednotlivých bank. Zatímco některé banky pokračovaly ve zvyšování sazeb, jiné se rozhodly pro opak,” upozornil Josef Rajdl, hlavní analytik společnosti Fincentrum.

Jak dále doporučil, zájemcům o hypotéku se tak rozhodně vyplatí věnovat nyní více pozornosti výběru banky, u které si sjednají hypoteční úvěr. „Optikou pětiletých i desetiletých fixací u úvěrů s dostatečným zajištěním tedy není žádný důvod kývnout na nabídky bank, jejichž minimální sazby začínají trojkou,“ dodal.

1. čtvrtletí zklamalo

V březnu si přišlo do bank pro hypotéku o 1703 klientů více než v únoru a celkem tak banky ve třetím letošním měsíci sjednaly 6664 hypotečních úvěrů.

Vyšší byly v březnu i objemy, banky uzavřely hypotéky v celkovém objemu 14,756 miliardy korun, což bylo o 3,875 miliardy více než v únoru.

I když se v březnu zájem o hypotéky opět zvýšil, výsledkům 1. čtvrtletí to nepomohlo. Bylo tak nejslabším za posledních několik let. Banky sjednaly celkem 16 389 hypoték v objemu za 36,567 miliardy korun.

Počty a objemy sjednaných hypotečních úvěrů v 1. čtvrtletí
RokPočetObjem (v mld. Kč)
201728 46657,613
201824 31651,71
201916 38936,567
Zdroj: Fincentrum Hypoindex

Reklama

Související témata:

Související články

Výrazné zdražení hypoték se letos nečeká

První čtvrtina roku je za námi a na hypotečním trhu je víceméně klid. Dokonce se ani nenaplňují předpoklady, že by hypotéky měly výrazně zdražovat, jako tomu...

Výběr článků

Načítám