Hlavní obsah

Hypoteční trh dál láme rekordy, čeká se zdražování hypoték

Únor byl, co se objemu poskytnutých hypoték týče, nejsilnějším měsícem v historii. Lidé čerpali úvěry za téměř 30 miliard korun. V poklesu pokračovala i průměrná úroková sazba, dostala se na hodnotu 1,93 procenta. Do budoucna se však očekává její růst, některé banky již začaly své hypotéky zdražovat.

Foto: Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték

Článek

Již start letošní hypoteční sezóny naznačil, že hypotékám se daří. Leden byl totiž v objemu sjednaných hypotečních úvěrů prvním nejsilnějším měsícem v roce v historii ukazatele Fincentrum Hypoindex. Banky klientům na financování bydlení poskytly téměř 25 miliard korun.

Ovšem únor byl pro hypoteční banky ještě úspěšnější, stal se dokonce historicky nejsilnějším měsícem v celé historii. Klienti čerpali o pět miliard korun více než v lednu, celkem si sjednali hypotéky za 29,913 miliard korun. Letošní únor tak překonal i dosud rekordní listopad 2016, kdy banky poskytly hypoteční úvěry za 29,683 miliard korun.

Rekord padl, Češi si vzali hypotéky za 254 miliard korun

Finance

Hranice tří milionů byla pokořena

„Ve druhém měsíci roku sjednaly banky celkem 9948 hypoték, což je o 1568 více než v lednu a dokonce o 2856 více než před rokem. Počty poskytnutých hypoték ale nerostou tak rychle jako objemy, což se odráží v průměrné výši hypotéky, která poprvé překonala hranici tří milionů korun,“ uvedl Jiří Sýkora ze společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Průměrná výše hypotéky dosáhla hodnoty 3 006 901 korun, oproti lednu je vyšší o 30 555 korun. Meziroční nárůst činí zhruba 390 tisíc korun. Za poslední čtyři roky se zvýšila o jeden milion korun.

Meziroční růst poptávky po hypotečních úvěrech na internetu pokračoval i v únoru. Například společnost Zaloto během něj zprostředkovala hypoteční poptávky ve výši 2,8 miliardy korun. Průměrná výše poptávaného úvěru vzrostla oproti lednu o více než sto tisíc na 2,62 milionu korun.

Zájem o hypotéky zprostředkované online roste

Finance

Zdražování hypoték je již na pořadu dne

I přes únorové zdražení hypoték některými bankami (například Moneta, mBank či UniCredit Bank) došlo ještě k nepatrnému poklesu průměrné úrokové sazby podle ukazatele Fincentrum Hypoindex. Oproti lednové hodnotě se snížila pouze o jeden bazický bod a dostala se tak na hodnotu 1,93 procenta.

Podle očekávání odborníků se pravděpodobně jedná o její poslední pokles, do zdražování hypoték se pustily i velké banky. Na konci února oznámila zvyšování sazeb skupina ČSOB, jejíž součástí je Hypoteční banka. S platností od 8. března zvýšila sazby hypoték až o 0,2 procentního bodu. Hypoteční banka a ČSOB tak nově nabízejí pětileté fixace s LTV do 80 procent od 2,29 procenta.

Zlevňování hypoték je konec, banky zvyšují úroky

Finance

Od pondělí 15. března o 0,2 procenta zvýšila úrokové sazby i Air Bank. Sazby pro pětileté fixace s LTV 80 procenta začínají na 2,19 procenta.

„Ostatní banky zatím sice vyčkávají, dá se ale očekávat, že se ke zvyšování hypotečních sazeb zřejmě již brzy odhodlají a průměrná úroková sazba zamíří vzhůru již zřejmě v březnu,“ doplnil Sýkora.

„Po dvou letech téměř konstantního klesání úrokové sazby je velmi pravděpodobné, že bude její růst chvíli pokračovat. Očekávám, že rok 2021 bude končit s úrokovou sazbou mezi 2,5 až třemi procenty. Banky nebudou chtít příliš zdražovat jen u refinancování, aby zabránily odchodu klientů,” doplnil pro Právo Marek Kříž, spoluzakladatel hypotečního tržiště Zaloto.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Zájem o hypotéky zprostředkované online roste

Zájem o hypotéky vzrostl na internetu meziročně více než dvojnásobně. , Letošní leden překonal ve zprostředkovaných poptávkách všechny loňské měsíce. Poptávku...

Hypotéky ještě překvapivě zlevnily

Konec loňského roku naznačoval, že zlevňování hypoték je už konec. Navzdory očekávání odborníků se však pokles průměrné úrokové sazby nezastavil ani v lednu....

Výběr článků

Načítám