Hlavní obsah

Hypoteční sazby bývají většinou dražší než v reklamě

Právo, Petr Motáček

Reklama v televizi nebo na plakátě může lákat na výhodnou hypoteční sazbu. Klient si spočítá, že to ještě jakž takž vychází, a vypraví se do banky. Jenomže tam většinou zjistí, že navržená sazba je vyšší. Cenu hypotéky totiž v konkrétních případech ovlivňuje několik významných faktorů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Navíc sazba není ve skutečnosti úplná cena úvěru, protože v ní nejsou další poplatky,” upozornil hypoteční specialista Petr Motáček.

Aktivní účet

Abyste získali slevu z úrokové sazby u hypotéky, požaduje většina bank současně založení běžného účtu. Zajímejte se ale o to, zda je tento běžný účet zdarma či nikoliv. Pokud je deklarován jako zdarma, tak za jakých podmínek.

Většinou se totiž musí jednat o „aktivní účet“. To znamená, že vám na něj musí chodit výplata nebo alespoň její část a musí být každý měsíc na účtu provedena nějaká transakce, například platební kartou.

Hypotéky dál zdražují. A ještě budou

Finance

Při nesplnění podmínek můžete zaplatit částku v řádů i stokorun měsíčně za vedení tohoto účtu a tím se samozřejmě hypotéka také prodražuje.

Příjem žadatele

U některých bank se můžete setkat s požadavkem na minimální úhrnný příjem žadatelů, typicky manželů, ve výši 50 či 80 tisíc korun měsíčně. Pokud na tento příjem klienti nedosahují, musí ho nahradit úsporami v dané bance, už ale v řádech milionů korun.

Výše úvěru

I výše úvěru hraje roli při rozhodování banky o nízkém úroku. Tento ukazatel je koneckonců jedním z hlavních kritérií banky pro přidělení minimální sazby. Platí zde často logika čím více peněz, tím je to levnější. Jestliže si klient zažádá o vyšší hypotéku, banka je ochotna bavit se o slevě.

Hypoteční trh se propadá, výrazně klesá počet lidí investujících do bydlení

Finance

Při nižších hypotékách, například pouze na rekonstrukci části domu, už dosažení dílčí slevy tak jednoduché nebývá.

Cenu hypotéky ukazuje RPSN

Úroková sazba, zvláště v reklamních spotech, působí velice lákavě, ale sledujte hlavně tzv. RPSN. Jde o roční procentuální sazbu nákladů, do které kromě základní úrokové sazby vstupují i další náklady, jako například poplatky za posouzení žádosti o úvěr vážící se k uzavření smlouvy, za vedení úvěrového účtu, za zpracování odhadu, platby za pojištění.

Přehledně: Hypotéku neprodražují pouze úrokové sazby

Finance

Teprve ukazatel RPSN vám tedy ukáže skutečnou nákladovost sjednaného úvěru. Čím vyšší RPSN, tím dražší úvěr.

Jiný úvěrový produkt

Můžeme se setkat i s bankou, kde jedinou podmínkou pro získání slevy na úrokové sazbě je to, že musí mít klient historicky sjednaný jiný úvěr u dané banky.

Pojištění nemovitosti

Tuto podmínku sice nemá v nabídce úplně každá banka, ale někteří poskytovatelé hypotečních úvěrů chtějí prodat svoje vlastní majetkové pojištění ve spolupráci s partnerskou pojišťovnou. Při akceptaci tohoto majetkového pojištění pak banka umí slevit třeba o desetinu na úrokové sazbě.

Přehledně: Vyvarujte se chyb při pojištění svého bytu či domu

Finance

Druhou otázkou ale je samotná cena takového pojištění. Ta může sama o sobě celý úvěr prodražit.

Mladší klienti a úsporné bydlení

Některé banky jsou ochotny poskytnout lepší sazbu klientům do 36 let. Tito klienti jsou od 1. dubna podle nových pravidel ČNB zvýhodněni. Na podmínky pro klienty do 36 let postačuje, když alespoň jeden ze žadatelů, například manželka, je pod touto věkovou hranicí.

Chceme bydlet ve vlastním. Počkáme a uskromníme se, říkají mladí Češi

Finance

Zdrojem potenciální slevy je i pořízení úvěru na tzv. vlastní úsporné bydlení, kde je předpokladem doložení Průkazu energetické náročnosti budovy (PENB) ve třídě A nebo B. To však samozřejmě vyžaduje větší počáteční investici do vybudování samotné nemovitosti.

Pojištění schopnosti splácet

Úvěrové pojištění neboli pojištění schopnosti splácet nabízí v rámci svých balíčků většina bank a na první pohled to může vypadat velice výhodně.

Dávají slevu z úrokové sazby hypotéky, a pokud třeba onemocníte, stanete se invalidním nebo ztratíte práci, nabízejí pomocnou ruku se splácením.

Ve skutečnosti to ale tak výhodné být nemusí. Za pojištění zaplatíte více než za výslednou slevu z úrokové sazby, pojištění kryje jen některá rizika, a navíc obmyšlenou osobou často bývá přímo banka, která určuje pravidla, kolik a kam bude z pojistné události vyplaceno peněz.

Rozumnějším řešením bývá životní pojištění, kde si nastavíte rizika dle svého uvážení, určíte si sami výši pojistných částek a zvolíte si obmyšlenou osobu.

Reklama

Výběr článků

Načítám