Hlavní obsah

Hypoteční trh se propadá, výrazně klesá počet lidí investujících do bydlení

Hypoteční trh v dubnu výrazně zpomalil, ukázal aktuální Hypomonitor České bankovní asociace (ČBA). Banky a stavební spořitelny poskytly hypotéky jen za 17,5 miliardy korun, což představuje markantní meziměsíční i meziroční propad o desítky procent. Vzrostla i průměrná hypoteční sazba u nově poskytnutých úvěrů na 4,39 procenta.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

V březnu finanční ústavy uzavřely s klienty hypoteční obchody v celkovém objemu přesahujícím 30 miliard korun, v dubnu činil objem poskytnutých hypoték jen 17,5 miliardy korun.

V meziměsíčním srovnání se jedná o zhruba 40procentní propad, v meziročním srovnání s loňským dubnem dokonce o pokles ve výši 60 procent.

Do dubnových dat se pravděpodobně promítlo „předzásobení“ v předchozích měsících, kdy si hypotéky brali klienti, kteří by kvůli opětovnému zpřísnění podmínek pro poskytování hypoték Českou národní bankou na úvěry nedosáhli.

Hypotéky jen pro bohaté? Přísnější pravidla na obzoru

Finance

„Ačkoliv zájem o vlastní bydlení ve společnosti neklesá, rychle se snižuje množství lidí, kteří jsou ochotni a schopni v aktuálních podmínkách do bydlení investovat. Vzhledem k nejistému vývoji na trhu očekáváme, že propad objemů může pokračovat i v dalších měsících,“ uvedl Jiří Feix, předseda představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny.

Nově poskytnutých hypoték o 11 miliard méně

Nově poskytnutých hypoték (bez refinancovaných) bylo v dubnu za 14,2 miliardy korun, o 11,2 miliardy korun méně než v březnu. Jedná se o nejnižší objem za poslední tři roky.

Počet nově poskytnutých hypoték klesl pod 4,5 tisíce, zatímco v prvním čtvrtletí letošního roku jich bylo každý měsíc sjednáno v průměru více než sedm tisíc a loni pak 9,5 tisíce, uvádí Hypomonitor ČBA.

ČBA Hypomonitor duben 2022 Shrnutí objemu poskytnutých hypoték a průměrných úrokových sazeb
Objem (v mld. Kč)PočetSazba (v %)
Celkem17,559644,37
Nové úvěry14,244684,39
Refinancované z jiné instituce2,912894,29
Refinancované interně0,42074,34

Banky i stavební spořitelny zaznamenaly pokles i u refinancovaných hypoték, které v dubnu poskytly v objemu 3,3 miliardy korun, v březnu byl objem o 1,6 miliardy korun vyšší.

Průměrná výše hypotéky byla v dubnu 3 176 080 korun.

Průměrná sazba dál poroste

Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypotečních úvěrů se v dubnu dostala na hodnotu 4,39 procenta, což je o 24 bazických bodů více než v březnu.

Růst sazeb tak pokračuje již rok v řadě a průměrná hypoteční sazba je v dubnu nejvyšší od první poloviny roku 2011. Je ale třeba si uvědomit, že zachycuje i uzavřené smlouvy rozjednané dříve, kdy byly úrokové sazby nepatrně nižší.

Nabídkové ceny hypoték se v současnosti pohybují nejčastěji v poměrně širokém rozmezí od pěti do 6,5 procenta. Předpokládá se, že vzhledem k vývoji tržních úrokových sazeb budou pravděpodobně ještě mírně růst.

Zdražování hypoték zrychlilo, průměrná sazba je už 5,33 procenta

Finance

„Vzhledem k přetrvávajícímu konfliktu na Ukrajině a dalším proinflačním tlakům dopadajícím na úrokové prostředí předpokládáme, že i hypoteční úrokové sazby budou ještě nějaké období růst. Ve druhé polovině letošního roku však očekáváme, že se tempo růstu zpomalí, a případně nějakou dobu budou sazby stagnovat,“ zmínila Soňa Holíková z mBank.

Anketa

Chystáte si letos vzít hypotéku?
Ano.
6,9 %
Rádi bychom, ale nesplňujeme podmínky.
4,8 %
Ne.
88,3 %
Celkem hlasovalo 2227 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám