Hlavní obsah

Chceme bydlet ve vlastním. Počkáme a uskromníme se, říkají mladí Češi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořídit si vlastní bydlení je snem mnoha Čechů, především pak mladých do 36 let, kteří v tom vidí důležitý krok k osamostatnění. Současné podmínky na nemovitostním i hypotečním trhu jim však do karet příliš nehrají. Od svých představ však neupouštějí, a to i za cenu delšího čekání či slevení z původních nároků.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Čtyři pětiny Čechů bydlí ve vlastním bytě či domě. V Evropě tak patříme mezi země, kde je vlastnictví nemovitosti výrazně upřednostňováno před nájemním bydlením.

A není se čemu divit, nájmy jsou mnohdy extrémně vysoké, a navíc lidé nemají jistotu, že jim pronajímatel po roce či dvou, na kdy mají smlouvu sjednanou, nájem opět prodlouží.

Jak ukázal aktuální průzkum mezi mladými lidmi do 36 let zpracovaný agenturou Ipsos pro UniCredit Bank, mladí Češi touží po bydlení ve vlastním, stejně jako předchozí generace.

Vlastní byt je drahý, řešením je družstevní

Finance

Přetrvává u nich i zájem o hypotéky, které si na pořízení vlastního bydlení berou nejčastěji v průměru ve 28 letech.

Bydlet ve vlastním chtějí nejčastěji mladí z Jihočeského a Zlínského kraje, naopak pro čtvrtinu mladých Pražanů i Středočechů je přijatelná představa celoživotního bydlení v nájmu.

Klidně menší byt, hlavně, že bude můj

Situace na trhu s bydlením v současné době rozhodně nijak příznivá není. Jak kvůli rostoucím cenám nemovitostí, tak i čím dál dražším hypotékám se pro mnoho zájemců vysněné vlastní bydlení stává nedostupným.

Téměř třetina (30 procent) mladých je však ochotna pro splnění svého snu slevit ze svých původních požadavků a vzít si hypotéku na menší nemovitost, než původně zamýšleli, nebo změnit lokalitu.

„Pořídit menší a levnější startovací bydlení může být cestou pro mladé lidi, jak si zajistit vysněné vlastní bydlení. Druhou možností, jak se vypořádat s rostoucími cenami, může být pomoc rodičů, kteří mohou poskytnout vlastní nemovitost jako zástavu nebo pomoci s úsporami,“ doplnil Petr Plocek, tiskový mluvčí UniCredit Bank.

Zdražování hypoték zrychlilo, průměrná sazba je už 5,33 procenta

Finance

Více než čtvrtina (27 procent) mladých raději počká, zda se situace na trhu nezmění a byty nezlevní.

O „realitní bublině“ odborníci sice mluví již delší dobu, ovšem predikovat, zda a kdy se tato situace změní, prakticky nelze.

Více než pětina mladých lidí na hypotéku za stávajících podmínek vůbec nedosáhne, a to ani v případě, že by si pořídili malý byt do 45 metrů čtverečních.

Splácet zvládneme, věří si mladí

V jiné situaci jsou ale mladí do 36 let, kteří už ve vlastním bydlí a splácejí hypotéku. Většina z nich je zatím, co se splátek i v budoucnu týče, optimistická.

Každý třetí si je jistý, že hypotéku zvládne splácet i při zvýšení úrokové sazby poté, co jim skončí fixace, kterou mají nejčastěji na tři nebo pět let.

Každou pátou novou hypotéku si berou mladí do 30 let

Finance

Optimismus ohledně schopnosti splácet může vyplývat z aktivního životního stylu mladých lidí, ale také ze správného nastavení hypotéky, soudí odborníci.

Dvě pětiny mladých lidí situaci s rostoucími úrokovými sazbami na hypotékách zatím nijak neřeší.

Naproti tomu pětina lidí plánuje, že přistoupí k fixaci úroku na delší dobu. Pouze minimum dotazovaných chce úvěr splatit dříve.

Reklama

Výběr článků

Načítám