Hlavní obsah

Finanční poradna: Jeden měsíc na restart rodinných financí stačí. Jak na to?

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

V českých domácnostech je v posledních letech znát mírné zlepšení v oblasti nakládání s penězi. I tak jsme ale v porovnání s rozvinutými státy, alespoň co se finanční gramotnosti týče, pozadu. Naše znalosti jsou spíše průměrné a je proto co zlepšovat. I během jednoho měsíce je možné nasměrovat finance na správnou cestu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Mnohé finanční instituce se již delší dobu prostřednictvím reprezentativních průzkumů zabývají sledováním finanční gramotností Čechů. Shodují se v jednom: orientace ve světě financí se u lidí v průběhu let mírně zlepšuje. I tak ale mají Češi velké rezervy, například si netvoří rodinný rozpočet a nesledují tak své příjmy, a především pak výdaje. Neznají ani přesné částku, kolik měsíčně utratí za nejvýznamnější položky, jako je jídlo, bydlení, doprava či zábava.

Kam tečou peníze z domácího rozpočtu, ví přesně jen třetina lidí

Finance

„Velmi často lidé neřeší výši různých pravidelných poplatků, které roky platí. Typickým příkladem jsou různé zapomenuté pravidelné platby (předplatné) za služby, které nakonec stejně nevyužívají. Dále třeba bankovní poplatky, platby za plyn a elektřinu, připojení k internetu či mobilní tarify,” uvedl Dušan Šídlo ze společnosti Broker Trust.

Rozhodně se proto vyplatí najít si čas a v klidu se zamyslet nad všemi jednorázovými či trvalými platbami. Vzhledem k tomu, že mnozí z nás mnohé platby hradí bezhotovostně, výrazným pomocníkem vám proto bude výpis bankovních transakcí, který podrobně veškeré platby eviduje. Není tedy od věci si ho projít, nalézt úspory, seškrtat některé zbytečné položky a rozpočet se vám tak podaří snáze sestavit.

Zkuste výdajové pravidlo 50/20/30

Dalším krokem je sestavení plánu výdajů minimálně na další měsíc. Jak ale takový rozpočet, který by odpovídal vašim potřebám, poskládat? Odborníci doporučují vyzkoušet pravidlo 50/20/30.

„To znamená 50 procent příjmů vyčlenit na nezbytné životní výdaje, 20 procent je určeno pro finanční priority, jako je vytváření finanční rezervy, splácení dluhů, pojištění či spoření. Posledních 30 procent jde na náklady spojené se životním stylem a zábavou. Nejdůležitější jsou nezbytné výdaje a finanční priority – mají jednoznačně přednost před náklady z kategorie životní styl. Nezapomínejte však na motivaci, proč to děláte. Pět procent příjmů tedy směřujte tak, aby vám to osobně přinášelo radost,” doporučil Šídlo.

Přehledně: Jak zvládat život ve finanční tísni

Koronavirus

Bude pro vás obtížné nastavený rozpočet dodržet? I na to mají odborníci tipy, existují podle nich různé cesty. Někomu se například osvědčila obálková metoda, kdy se do různých obálek rozdělí výdaje podle druhu výdajů (na domácnost, jídlo, zábavu, dopravu apod.), platit je pak nutné vše pouze hotově.

„Modernější cestou je vytvoření virtuálních obálek prostřednictvím nastavení limitů pro jednotlivé kategorie výdajů, kdy na blížící se limit jste upozorněni mobilní aplikací,” doporučil Šídlo a dodal další radu: „Některé výdaje, například ty z kategorie životní styl, platíte z jiného odděleného účtu, ke kterému máte jinou debetní kartu.”

Zbavte se dluhů

Mnohé české domácnosti čerpají nějaký ten úvěr či půjčku. Prioritou by proto pro každého mělo být umoření dluhů. S tím pochopitelně souvisí i dostatečný přehled o veškerých závazcích, které rodinný rozpočet zatěžují - tedy znalost výše úrokové sazby, doby, po niž budete úvěr či úvěry splácet, ale i celkové částky, které nakonec zaplatíte.

Češi dluží bankám už 1,8 bilionu

Finance

Pokud máte více úvěrů, rozhodně se vám jak pro lepší přehled, tak i pro nastavení výhodnějších podmínek vyplatí sloučit je všechny do jednoho produktu. Tzv. konsolidaci půjček nabízí většina bank a na splátkách tak můžete každý měsíc výrazně ušetřit. Obzvláště nyní, kdy jsou úroky z půjček na historických minimech.

Proklepněte stávající smlouvy

Velké finanční rezervy můžete najít i u svých stávajících smluv, například s bankami, pojišťovnami, mobilními operátory, dodavateli energií apod. Rozhodně jim čas od času prospěje důkladná revize.

Například zjistíte, že platíte zbytečné bankovní poplatky, přitom byste mohli mít u konkurenční banky účet zdarma. Také váš stávající mobilní tarif byste mohli aktualizovat, získat výhodnější produkt za méně peněz.

„I pojistná smlouva může časem zastarat a na trhu se za tu dobu může objevit produkt, který vám poskytne lepší podmínky a nezřídka i výhodnější cenu,” upozornil Šídlo.

Kapitolou samou pro sebe jsou smlouvy s dodavateli energií. Dejte si tu práci a pokuste se zjistit, zda by vám jiný dodavatel neposkytl dodávky plynu či elektřiny levněji.

Finanční poradna: Co je třeba si ohlídat při změně dodavatele energií

Finance

Spořte, investujte

Pokud jste důkladně provětrali své výdaje, je načase zamyslet se i nad tvorbou finanční rezervy. Jistě se u vás najde nějaká ta koruna, kterou můžete postrádat a uložit ji stranou na tzv. horší časy.

Ideální pochopitelně je, aby vaše peníze pracovaly za vás, tedy abyste našli takový způsob investování volných peněz, který vám přinese i zisk ať už s větší či menší mírou rizika.

Většina Čechů ustála koronakrizi bez dopadů na jejich peněženky

Finance

„Například podílové fondy nebo doplňkové penzijní spoření nabízejí možnost investovat pravidelně po menších částkách, a to už v řádu stokorun, i do konzervativních, relativně bezpečných aktiv,” doporučil Šídlo a jak dále dodal: „Hlavní kouzlo spočívá v dlouhodobém investičním horizontu, kdy díky pravidelným vkladům a složenému úročení můžete časem získat velmi zajímavé částky, které vám například pomohou zachovat si váš životní standard v penzi.”

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám