Hlavní obsah

Většina Čechů ustála koronakrizi bez dopadů na jejich peněženky

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koronavirová pandemie a s ní související vládní opatření zatím neměly žádný výrazný dopad na finance tří z pěti českých domácností. Pokud už Češi o část příjmů přišli, jednalo se jen o dočasné snížení mzdy, nejčastěji zhruba o pětinu. Propadu příjmů v budoucnosti se bojí málokdo, i tak ale začínají pro jistotu víc šetřit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Jak ukázal aktuální průzkum Equa bank, finanční dopady koronakrize Češi zatím příliš nepocítili. Tři pětiny oslovených propad v příjmech žádný nezaznamenaly, každý čtvrtý měl během vládních omezení nižší příjmy, nejčastěji o 20 procent.

I proto téměř devět z deseti Čechů nepožádalo stát v souvislosti s pandemií o finanční pomoc a ani to neplánuje.

„To, že Češi ve větší míře nepocítili finanční dopady koronavirové krize a rychle se zotavují z úsporných opatření, považuji za velmi dobrou zprávu pro českou ekonomiku a pro její oživení. Ochota Čechů utrácet pomůže řadě firem v restartu,“ uvedl Ondřej Hák z Equa bank.

Pro jistotu začínáme víc šetřit

Češi jsou optimisty i co se týče budoucnosti. Strach z toho, že pandemie negativně ovlivní jejich finance, má jen každý osmý oslovený. Důvěru pociťují i vůči svému zaměstnavateli, obavy ze ztráty zaměstnání nepociťuje 60 procent Čechů. Tento postoj nijak koronavirová krize nezměnila, přibližně stejný počet Čechů věřil ve stabilitu svého zaměstnání již před vypuknutím pandemie, jak ukázal lednový průzkum Equa bank.

I přesto, že se Češi budoucnosti příliš neobávají, raději neponechávají nic náhodě a chovají se racionálně. V prvé řadě omezují zbytné výdaje, nejčastěji plánují ušetřit za dovolenou, což zmínily dvě pětiny lidí. Více než čtvrtina se chystá snížit jednorázové výdaje za oblečení, třetina omezí útraty za stravování v restauracích či za zábavu. Každý sedmý dokonce plánuje utrácet míň za vánoční dárky.

Polovina Čechů změnila plány na dovolenou. Pandemie oživila zájem o koupi chalup

Finance

Další možností, jak se na případné snížení příjmů v budoucnu připravit, je více spořit. Pod vlivem koronavirové epidemie tak začala činit více než třetina Čechů. Průzkum navíc ukázal, že Češi si doposud finanční rezervu moc nevytvářeli. Například téměř třetina lidí má finanční rezervu jen ve výši do 10 tisíc korun. Více než 50tisícovou rezervu mají dvě pětiny lidí.

Výpadek příjmu by řešili z úspor

Nenadálý výpadek příjmu by lidé nejčastěji řešili tím, že by sáhli do úspor, v průzkumu to uvedly dvě třetiny oslovených. Pětina lidí by hledala pomoc s financemi v rodině. O půjčku by svou banku požádalo pět ze stovky oslovených, stejný počet lidí by hledal pomoc u státu.

Státní pomoc využili Češi především v souvislosti s koronavirovou pandemií. Podle výzkumu o nějakou formu této podpory dosud požádalo osm procent respondentů a další pět procent se k tomu chystá. Rodinnému rozpočtu ulevují Češi také odkladem splátek úvěrů.

Do úspor české domácnosti zatím sahat nechtějí

Finance

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám