Hlavní obsah

Přehledně: Jak zvládat život ve finanční tísni

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koronavirová krize postihne finanční rozpočet naprosté většiny českých domácností. Kdy jindy, když ne teď je ten nejvhodnější čas zamyslet se nad tím, kde je možné najít rezervy, kde ušetřit či kde hledat pomoc.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Vládní opatření v důsledku šíření nemoci covid-19 mají negativní dopady na finanční situaci českých domácností, což v aktuálním průzkumu portálu Ušetřeno.cz potvrdily téměř dvě třetiny lidí.

Úspory, pokud lidé nějaké měli, rychle mizí a nezbývá tak než hledat rezervy jinde. Ovšem ani během koronavirové krize nemusíte padnout na finanční dno.

Zbytné výdaje snižte na minimum

Příjmy se ztenčily, je tedy třeba upravit výdaje. V prvé řadě se zaměřte na ty, které pro fungování vaší rodiny nejsou vyloženě nezbytné. Ušetřit lze na snížení útrat za cigarety či alkohol, ale i za potraviny.

Dočasně můžete také omezit nakupování na internetu, resp. utrácení za věci, které až tak nepotřebujete. Pořízení nového mobilu, počítače či třeba televize můžete nechat na dobu, až se opět vše vrátí do starých kolejí.

Rozhodně se vyplatí sepsat si všechny své výdaje, včetně těch, které jste měli v dohledné době v plánu (například za dovolenou či na rekonstrukci) a určitě vás překvapí, kde všude je možné škrtat.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Na čas přerušte spoření

Mnozí Češi deklarují, že si odkládají peníze stranou, a to jak na spořicí účty či termínované vklady, tak třeba i na doplňkové penzijní spoření (resp. penzijní připojištění) či stavební spoření.

Vytvářet si finanční rezervu na horší časy je jedna věc, ovšem nemít přitom tzv. na chleba je věc druhá. Pokud jste se dočasně ocitli ve finanční tísni, spoření přerušte. Učinit tak můžete i v případě úložek do penzijních fondů či na stavební spoření. Penzijní společnost byste však o přerušení spoření měli informovat.

Pokud máte uzavřeno například životní pojištění, domluvte se i se svou pojišťovnou na úpravě splátek pojistného. Pojišťovny klientům vycházejí vstříc.

Vláda řekla, které provozovny se od pondělí otevřou

Domácí

Požádejte o odklad splátek

Mezi další výdaje, které výrazně zatěžují rodinný rozpočet, jsou splátky hypoték, ale i různých půjček. Nyní si však od nich můžete na čas ulevit. Banky svým klientům, kterým se z důvodu koronavirové epidemie zhoršila finanční situace, umožňují odložit splátky jistiny i úroků až na šest měsíců.

Přehledně: Jaké jsou podmínky pro odklad splátek

Koronavirus

Počítejte ale s tím. že se vám dlužná částka bude i nadále úročit, odklad splácení tak v budoucnu zaplatíte. Ve většině bank vám prodlouží dobu splatnosti úvěru.

V případě hypoték bude zachována výše úroku, tak jak byla sjednána mezi bankou a klientem při poskytnutí úvěru. V případě spotřebitelských půjček od bank i nebankovních ústavů by mělo dojít k zastropování výše úroku, který by měl být maximálně v zákonné výši úroku z prodlení na úrovni základní úrokové sazby ČNB navýšené o osm procentních bodů. V současnosti by tak měla být maximální výše tohoto úroku devět procent.

Konsolidujte, refinancujte

Pokud nechcete své závazky řešit odkladem splátek a máte-li například i více úvěrů a půjček, můžete je konsolidovat, resp. sloučit do jednoho produktu. Pokud se s bankou domluvíte i na prodloužení doby splatnosti, měsíční splátka se vám tak sníží.

Konsolidovat můžete i kreditní karty či kontokorenty, na něž se odklad splátek nevztahuje.

Pokud se blíží konec fixace u vaší hypotéky, je možné docílit výhodnější úrokové sazby a tím pádem i nižší splátky díky refinancování.

Budou banky zlevňovat hypotéky? První už sazby snížily

Finance

Odložení či snížení plateb energií

Lidem postiženým koronavirovou epidemií se snaží vyjít vstříc i dodavatelé energií. Umožní jim například na určitou dobu snížit výši záloh či platby odložit. Každý případ pochopitelně řeší individuálně.

„Nejčastěji se s klienty domluvíme na odkladu splatnosti faktury o jeden měsíc. Většině domácností to pomůže a reakce jsou pozitivní,” uvedla pro Právo Martina Slavíková ze společnosti E.ON.

„Jestliže zákazník prokáže, že se v důsledku epidemie dostal do obtíží, zejména výrazně snižujeme zálohy. Domácnosti si rovněž mohou požádat o splátkový kalendář (a to i u faktur po splatnosti) až na dvanáct měsíčních splátek nebo odklad splatnosti až o tři týdny,” uvedla Hana Novotná z Bohemia Energy.

Odběratelé energií od společnosti ČEZ si mohou snížit zálohy až na nulu, a to až na tři měsíce. „Klientovi věříme, nemusí nám dokládat žádné dokumenty, kterými by musel něco prokazovat. Co ale zkoumáme, je jeho platební historie. Zda se nejedná o chronického neplatiče,” doplnil pro Právo Roman Gazdík ze společnosti ČEZ.

Půjčka je až krajním řešením

Pokud nemáte žádné závazky, pokuste se svou situaci vyřešit tak, abyste se nemuseli zadlužit. Snažte se také držet základního pravidla, které pro Právo zmínil ombudsman klientů společnosti Home Credit Miroslav Zborovský: „Délka užitku produktu, který si za půjčku pořídíte, by měla být delší, než je doba jejího splácení.“ Z logiky této věty vyplývá, že řešit finanční tíseň půjčkou je až úplně poslední možnost.

Pokud se pro půjčku přece jen rozhodnete, vždy musíte mít jasný plán, jak ji budete splácet. Dbejte na výběr poskytovatele, ideálně prověřujte jeho důvěryhodnost například pomocí žebříčku nezávislé neziskové organizace Člověk v tísni.

A u každého úvěru se zajímejte nejen o výši úrokové sazby, ale hlavně o tzv. RPSN (roční procentní sazba nákladů), která zohledňuje i všechny skryté poplatky. Nikdy si neberte půjčku větší, než opravdu nutně potřebujete.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám