Hlavní obsah

Finanční poradna: Jak platit za elektřinu méně

Ceny elektřiny už delší dobou lámou rekordy, není tedy divu, že se domácnosti snaží chovat úsporněji s cílem co nejvíce ušetřit. V případě, že máte tzv. dvoutarifní sazbu, možnou úsporu lze najít při odběru v době nízkého tarifu. Ve spolupráci se spotřebitelskou organizací dTest přinášíme nejen vysvětlení pojmů nízký a vysoký tarif, ale i rady a tipy, jak je co nejvýhodněji využít.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Cena elektřiny se skládá mimo jiné z distribuční sazby a tarifu“, připomněla na úvod Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Jak dále vysvětlila, distribuční sazba je kategorie, kterou má každá domácnost přiřazenou podle toho, jaké spotřebiče používá a kolik elektřiny spotřebuje. Pokud elektřinu využívá pro svícení, vaření a napájení běžných elektrospotřebičů (například pračka, myčka, lednička apod.), pak platí elektřinu pouze ve vysokém tarifu, která je stejná po celý den. Jestliže ale domácnost používá elektřinu i pro ohřev vody či vytápění, má nárok na dvoutarifní sazbu, která se skládá z vysokého a nízkého tarifu.

Pro získání dvoutarifní sazby je třeba splnit určitá pravidla, která stanovuje distributor elektřiny. Především se jedná o podmínku užívat pro odběr elektřiny například bojler, elektrické topení (zejména elektrokotel, podlahová vytápění a přímotop), tepelné čerpadlo k vytápění domácnosti, elektromobil, akumulační nebo hybridní vytápění.

Dodavatelé energií zmátli lidi, rozeslali i ceníky bez stropů

Ekonomika

Nízký tarif i během dne

„Nízký tarif je označení pro sníženou cenovou sazbu za elektrickou energii. Dříve byl označován pojmem noční proud, protože byl provozován během nočních hodin,“ uvedla Hekšová.

Jak dále zmínila, označení noční proud je v současnosti zavádějící, nízký tarif se totiž spíná i během dne. „Hlavním cílem nízkého tarifu je regulace spotřeby elektrické energie. Naopak vysoký tarif, kterému se dříve říkalo denní proud, je označení pro nesníženou cenovou sazbu za elektrickou energii.“

Nízký tarif mají odběratelé s tzv. dvoutarifní sazbou a v praxi to znamená střídání intervalů nízkého a vysokého tarifu, kdy v době nízkého tarifu platíte nižší cenu za elektřinu.

V současnosti je již nízký tarif rozprostřen do celého dne podle druhu distribuční sazby, kterou má odběratel elektrické energie a může být osm až 22 hodin za den (pro nově uzavřené smlouvy je toto rozmezí omezeno na maximálně 20 hodin za den z důvodu úprav distribučních sazeb).

Nízký tarif je aktivován centrálně pomocí hromadného dálkového ovládání (HDO), které automaticky přepne tarif na levnější podle časů spínání. Časy nízkého tarifu se liší napříč Českou republikou.

„Každý region má dobu platnosti nízkého tarifu jinou. Vždy je nutné zjistit časy spínání jednotlivých HDO u svého distributora elektrické energie, které se mohou v průběhu roku měnit, “ dodala Hekšová.

Pokud tedy máte dvoutarifní sazbu a chcete za elektřinu ušetřit, vyplatí se vám přesunout některé energeticky náročnější aktivity (například provoz pračky, myčky, sušičky) z časů vysokého tarifu do nízkého tarifu.

Časy nízkého tarifu jsou různé
Časy spínání jsou rozděleny dle distribučního území, ve kterém se nachází odběrné místo, mezi tři distributory ČEZ Distribuce, a.s., EG.D, a.s., a PREdistribuce, a.s.
HDO kód je zpravidla uveden na přijímači HDO, který bývá umístěn v rozvodné skříni vedle elektroměru, nebo v případě novějších zařízení je HDO přímo součástí elektroměru.
Kód se nejčastěji skládá z kombinace čísel a písmen A, B a P.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám