Hlavní obsah

Dluhová krize trápí evropskou měnu i v novém roce

Novinky, Jaroslav Brychta, X-Trade Brokers

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přestože vstoupila eurozóna do roku 2011 symbolicky, když rozšířila své řady o další zemi – Estonsko, evropská měna se ani v uplynulých dnech nevyhnula velmi silným výprodejům.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Finanční trhy za sebou mají téměř kompletní první obchodní týden nového roku. Již ten ale ukázal, že se s příchodem nového roku mění jen velmi málo. To platí dvojnásob o situaci v Evropě, která se po krátké vánoční přestávce začíná opět komplikovat, což asi nejlépe dokládá pohled na vývoj evropské měny. Ta totiž v tomto týdnu výrazně slábla na všech hlavních měnových párech, když jen k euru ztratila od pondělka 2,7 % a propadla se až pod hranici 1,30 EURUSD na cenu, na které se naposledy prodávala loni v září.

Důvodem výprodejů byla zhoršující se situace na trhu s evropskými dluhopisy, kde dále klesá důvěra ve schopnosti zemí, jako je Portugalsko a Španělsko, vypořádat se obřím dluhovým břemenem, které v případě součtu soukromého a veřejného dluhu činí v současnosti přibližně 240 a 225 procent HDP. Právě tyto dvě země jsou přitom horkými kandidáty na další příjemce pomoci, kterou již Evropa musela přislíbit například Řecku nebo Irsku.

Aby refinancovalo starý dluh a pokrylo deficit v roce 2011, bude si muset Portugalsko v tomto roce půjčit až 34 miliard eur, tedy více než 20 % svého HDP. Španělsko bude potřebovat dokonce 184 miliard eur. Již první letošní portugalská emise dluhopisů však skončila velmi rozpačitě.

Vyšší úroky za půjčku

Za šestiměsíční půjčku totiž muselo Portugalsko nabídnout úrok ve výši 3,68 %. Ještě loni v září přitom za srovnatelnou půjčku platilo 2,04 % a před rokem dokonce pouze 0,59 %. Výnosy z desetiletých portugalských dluhopisů v pátek vystoupaly zpět nad 7 % a Španělsko je nyní za desetiletou půjčku nuceno platit úrok ve výši 5,5 %. Již koncem minulého roku se přitom nechali portugalští politici slyšet, že úroky převyšující sedmiprocentní hranici považují za neúnosné.

Do hry tak zřejmě bude muset opět vstoupit Evropská centrální banka (ECB). Ta začala v minulých měsících ve velkém nakupovat dluhopisy těch nejvíce rizikových zemí eurozóny, aby snížila jejich výnosy. Například v listopadu ECB nakoupila dluhopisy za 3,84 miliardy eur a v prosinci pak provedla nákupy za 6,36 miliardy. V minulém týdnu nakoupila ECB nejméně dluhopisů od konce října, což bylo ale spíše pouze výsledkem velmi nízké aktivity, která finanční trhy provázela v posledním týdnu minulého roku. Výsledky svých nákupů za tento týden zveřejní ECB příští pondělí.

Problémy evropské měny se odráží také na jejím kurzu s korunou. Ta na páru s eurem již dva týdny v řadě posiluje, aby se v pátek odpoledne jedno euro prodávalo za 24,55 Kč. Podstatně hůře si koruna vede na páru s americkým dolarem, ke kterému v tomto týdnu začala znovu slábnout. V pátečních odpoledních hodinách se jeden dolar prodával za 18,91 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám