Hlavní obsah

Čtvrtina lidí si po práci přivydělává

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní rok je na trhu práce v mnohém přelomový. Přinesl nejrazantnější pokles reálných příjmů za dobu samostatné České republiky. Kvůli jejich takřka desetiprocentnímu propadu musejí mnozí lidé chodit do ještě jedné práce. Současně ale přinesl impulz pro rozvoj částečných úvazků, otcovskou či další benefity, které firmy nabízejí vedle výplat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Zvětšují se také rozdíly v šancích na uplatnění mezi lidmi, kterým chybí specializace, oproti těm, kteří si mohou vybírat. Nejžádanějšími pracovníky zůstávají technologičtí (IT) specialisté a technici všeho druhu, ale také třeba řemeslníci, na které se čeká i rok.

Obecně ale z pohledu zaměstnanců letos „náborový mejdan“ končí.

„V letošním roce začal obrat na trhu práce, kdy se z hladu po zaměstnancích všeho druhu dostáváme do situace, kdy odhadem každá pátá firma bude redukovat počty pracovníků,“ shrnul personalista a šéf platformy Welcome to the Jungle Jan Klusoň.

Firmy se snaží nepropouštět. Dokud to jde

Ekonomika

Kolik firem zeštíhlí

Svaz průmyslu a dopravy mezi svými členy zjistil, že snižovat počet zaměstnanců bude ve sféře jeho působnosti každý desátý podnik. Hospodářská komora odhaduje propouštění už na přelomu roku u každé páté firmy.

Podle personalistů to z celkového pohledu trhu práce může prospět. Redukce stavů ale dostává zaměstnance pod tlak a bude je nutit například více dojíždět za prací nebo se rekvalifikovat.

Když ovšem přijde o práci například deset švadlen, tak jen těžko vykryjí volné pozice operátorů CNC strojů či IT správu u firmy ve vedlejším okrese.

Očekává se proto, že přibude nezaměstnaných, přitom ale řada míst stejně bude zůstávat neobsazená. Poradenská společnost RSM pracuje s odhady, že některé projektové týmy mohou ve firmách zhubnout až o patnáct procent, aniž by to ale firmě ubralo na výkonu.

Jedná se hlavně o profese v měkkých dovednostech v korporacích, zejména pak o nejrůznější manažerské pozice, například o manažery komunikace, tzv. manažery „štěstí a firemních her“ apod.

Firemní nábory ochabují
Zaměstnanci začali aktivně hledat nová místa a počty odpovědí na personální inzeráty se zvýšily. Naopak firmy nábor mírně tlumí, ukázala data LMC.
Denní počet pozic inzerovaných prostřednictvím portálů Jobs.cz a Prace.cz meziročně klesl o více než 14 procent.
Naopak počet reakcí na pracovní inzeráty se meziročně zvýšil o 9,8 procent.
To, že přijdou o práci, považuje za pravděpodobné 16 procent zaměstnanců dotázaných LMC. Přibližně polovina zaměstnanců (52 procent) vychází s příjmy obtížně, což je o šest procent více než v jarním průzkumu.
Počet lidí, kteří jsou nespokojení v práci, se meziročně zvýšil o tři procenta na 36 procent. Nové pracovní příležitosti aktivně vyhledává 11 procent zaměstnanců, v případě lepší nabídky by práci změnilo 30 procent respondentů.

Z práce do práce

Navzdory tomu, že lidé v řadě oborů vidí na výplatní pásce větší částku, stejně si za ni průměrně koupí o deset procent méně než před rokem.

Nejvíce se zdražování dařilo alespoň částečně kompenzovat v dopravě a skladování, administrativě a činnostech všeho druhu, které statisticky nelze zařadit ani do výroby, ani do obchodu.

Nominálně v této směsici profesí rostly platy o devět až deset procent. I tak ale mzdy reálně kvůli zdražování i v těchto sektorech stejně klesly nejvíce od 90. let.

Firmy se snaží zaměstnancům zdražování brzdit, ale podle poradenské společnosti RSM často nevědí, kde na vyšší mzdy momentálně vzít.

Ani navyšování mezd proto nakonec nestačí na vysokou inflaci. Výjimkou jsou například farmaceutické společnosti, kterým na rozdíl od obchodu, tržby setrvale rostou.

Chcete si přivydělat? Jaké máte možnosti

Finance

Lidí, kteří z jedné výplaty nevystačí, přibývá, a to hlavně u nejnižších pozic.

Přivýdělek k hlavnímu příjmu proto musí mít zhruba čtvrtina zaměstnanců a dalších 21 procent si ho plánuje najít, aby vyšli s penězi, vyplývá z dat společnosti LMC. Ohlas zájemců na inzeráty nabízející práci, který byl loni slabý, ožil.

Zkrácené úvazky budou atraktivnější

„Letošní rok přinesl ale také dobré zprávy jako prodloužení otcovské dovolené, zvýhodnění zkrácených úvazků nebo přípravu novely zákona upravující home office,“ shrnuje Klusoň.

Novopečeným otcům se prodloužila jejich dovolená na dvojnásobek z jednoho týdne na dva.

Návrat do práce po rodičovské dovolené pak mohou usnadnit zkrácené úvazky. Například v Nizozemsku využívá zkráceného úvazku přibližně 37 procent pracovní síly, zatímco u nás to je pouze kolem deseti procent.

Práce z domova s příplatkem?

Zlepšit to má nová legislativa, jež od ledna přinese atraktivnější variantu. Zaměstnavatelům poskytne slevu na pojistném ve výši pěti procent, a to pro rodiče dětí do 10 let, studenty, lidi mladších 21 let a pracovníky nad 55 let.

„To pomůže nejen novopečeným rodičům, ale i seniorům nebo studentům,“ míní Klusoň.

Home office využívá téměř třetina pracujících

Finance

Letos se také začalo na legislativní úrovni diskutovat o paušální částce, kterou by zaměstnanci měli dostávat ze zákona za práci z domova jako příspěvek na elektřinu a vytápění.

Odpůrci příplatku za práci z domova namítají, že ale zaměstnanec na druhou stranu má větší volnost a ušetří čas i náklady za dopravu.

Podle průzkumu personální agentury Randstad mezi 140 významnými firmami z různých odvětví v Česku přispívá na výdaje spojené s prací z domova 14 procent firem a nově plánuje příspěvek zavést pouze 2,5 procenta respondentů.

Práce z domova je všeobecně označována za benefit, ale přibývá šéfů firem, kteří poukazují na to, že to v důsledku snižuje produktivitu, pokud lidé více pracují doma než přímo v zaměstnání. Komunikace je více plochá, méně tvůrčí.

Kdy vám může dát zaměstnavatel výpověď aneb Znáte svá práva v zaměstnání?

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám