Hlavní obsah

Češi se bojí spíš požárů než vytopení, přitom voda ničí domácnosti mnohem častěji

Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průzkumy pojišťoven již několik let naznačují, že jedním z největších strašáků českých domácností jsou požáry. Naopak obava z vytopení je až na chvostu domácích katastrof, ze kterých mají Češi strach. Přitom vodovodní škody postihují domácnosti mnohonásobně častěji.

Foto: Profimedia.cz

Vodovodní škody postihují domácnosti nejčastěji.

Článek

Podle průzkumu České pojišťovny (ČP) se více než polovina Čechů obává, že jejich domácnost postihne požár, zatímco z vytopení má strach jen každý čtvrtý oslovený.

Vodovodní škoda v průměru za 25 tisíc

Přitom nejčastější příčinou nahlášených pojistných událostí z běžných pojistných rizik byly v loňském roce právě vodovodní škody, které představovaly 25 procent všech pojistných událostí. Průměrná vodovodní škoda stoupla podle statistik České asociace pojišťoven (ČAP) v roce 2018 o 11 procent na zhruba 25 500 korun.

„V posledních letech řešíme ročně zhruba 17 tisíc vodovodních škod, což je asi 70 vodovodních škod na jeden pracovní den,“ uvedla Ivana Buriánková z ČP.

„Na pojistném z vodovodních škod proplácíme jednotky tisíc, ale i statisíce korun. Na čtyři menší škody zpravidla připadá jedna větší. Například poškozená plovoucí podlaha z kvalitních materiálů v průměrném bytě už je za 30 tisíc až 50 tisíc korun,“ uvedla pro ČTK Eva Svobodová z pojišťovny Uniqa.

V posledních letech řešíme každý pracovní den zhruba 70 vodovodních škod
Ivana Buriánková, ČP

Obavy Čechů z požárů jsou ale oprávněné, nepostihují sice domácnosti zdaleka tak často jako vodovodní škody, jejich následky jsou však mnohem devastující. „Požár z celkových pojistných událostí tvořil pouhá tři procenta. Přesto je průměrná škoda při požáru kolem půl milionu korun,” doplnil Filip Hubený ze společnosti Broker Consulting.

Za všechno „můžou” hadičky

Sedm z deseti lidí oslovených v průzkumu ČP má už nějakou zkušenost s vytopením, ať už vlastní nebo zprostředkovanou. Nejčastěji byli lidé vytopeni z koupelny (67 procent) a z kuchyně (25 procent). Jako nejčastější příčina byly uváděny prasklé hadičky například u přívodu vody k umyvadlu či k toaletě, dále pak prasklé potrubí a porucha spotřebiče.

Ačkoliv běžná domácnost má nejméně čtyři vodovodní hadičky (dřez, umyvadlo, toaleta, pračka), neprobíhají u nich téměř žádné pravidelné kontroly. Přitom instalatéři doporučují hadičky pravidelně kontrolovat odborníkem každé dva roky.

„Většina instalatérů, s nimiž spolupracujeme, se ale s požadavkem zkontrolovat hadičky nikdy nesetkala,“ uvedl Jurij Kostaš z asistenční společnosti Europ Assistance, která lidem shání pomoc i v případě nehod v domácnosti.

Investice ušetří i statisíce

Podle odborníků se také nevyplatí na hadičkách šetřit. Ty levnější s průměrnou životností pět let stojí 50 až 150 korun, nerezovou kvalitní hadičku seženete asi za 500 korun. Zároveň byste se měli vyvarovat používání agresivních saponátů a přetěžování hadičky, například na ni nevěšet mokré hadry či jiné předměty.

Poškozenou hadičkou může protéci až 1500 litrů za hodinu. Rozsah takové škody závisí především na rychlosti zastavení vody.

„Vzniklé škody se průměrně pohybují v částkách kolem 15 tisíc korun, výjimečné ale nejsou ani škody v rozsahu několika desítek až stovek tisíc korun,“ upozornila na rizika Buriánková.

„Řešili jsme případ, kdy se tlakem vytrhla hadička k bidetové spršce a voda vyplavila koupelnu, chodbu i obývací pokoj. Došlo ke zničení dřevěných podlah, koberců, dveří i částí nábytku. Plnění z pojištění domácnosti přesáhlo 330 tisíc korun,“dodala.

Jak předejít vodovodním škodám

  • Nešetřit na materiálu a instalovat pouze kvalitní celonerezové hadičky.
  • V pravidelném intervalu 2 let nechat hadičky zkontrolovat odborníkem.
  • Pravidelně kontrolovat hadičky pohledem, zda nejsou prasklé či jinak porušené.
  • Nepoužívat agresivní chemické saponáty (pro praní či do myček).
  • Nezatěžovat vývody žádnými předměty (například. nevěšet na ně mokré hadry).
  • Při opuštění bytu či domu na delší domu zavírat hlavní uzávěr vody.

Zdroj: Česká pojišťovna

Reklama

Související témata:

Související články

Byty zdražují. Pozor na podpojištění

Český realitní trh je již delší dobu ve znamení rostoucích cen nemovitostí. Pro jejich majitele to má pozitivní efekt, hodnota jejich majetku roste. Na druhou...

Výběr článků

Načítám