Hlavní obsah

Domácnost má pojištěnou většina lidí, každou třetí už postihla nějaká katastrofa

Češi se o svůj majetek starají a bojí, sedm z deseti domácností je pojištěných. Často je ke sjednání pojištění vedla i špatná zkušenost s nějakou domácí katastrofou. Největší strach mají lidé z vykradení domácnosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Uzavření pojištění domácnosti je čistě logický krok. Škodu způsobenou domácí katastrofou totiž přiznala třetina dotázaných, díky pojistce mohli být uchráněni od větších finančních komplikací,“ uvedl Petr Milata, tiskový mluvčí ČSOB Pojišťovny, která průzkum provedla.

Škodu v domácnosti ale mnohdy nezpůsobí sami její obyvatelé, jak průzkum ukázal, nejčastějšími tvůrci škod jsou třetí osoby či přírodní živly.

Češi se bojí zlodějů i o své mazlíčky

Největším strašákem Čechů jsou zloději. To, že jejich domácnost navštíví, se obává téměř devět z deseti oslovených (86 procent). Prakticky shodný počet lidí má strach, že se jim v domácnosti porouchá nějaký domácí spotřebič (85 procent) či, že vyhoří (84 procent).

Foto: David Ryneš, Novinky

Čeho se v domácnosti nejvíc obáváme

„Mezi domácí katastrofy se ale může řadit i zranění mazlíčka, ze kterého mají strach tři čtvrtiny dotázaných. Většina lidí (57 procent) přitom vůbec neví, že se na něj nebo na vybavení domácnosti může pojištění vztahovat,“ dodal Milata.

Domácí mazlíčci nedělají svým majitelům vždy jen radost, průzkum ukázal, že ve zhruba dvou pětinách domácností poškodil její vybavení. Každý pátý oslovený dále doplnil, že se jejich mazlíček doma nebo na vlastní zahradě zranil. Za jeho léčbu pak každý druhý vydal tisíc korun, každý pátý pak dokonce více než tři tisíce korun.

Přírodních katastrof se obávají zhruba dvě třetiny dotázaných, přičemž největší strach přiznali lidé žijící ve Středočeském, Jihočeském a Olomouckém kraji.

Reklama

Související články

Pronajímáte byt? Nezapomeňte na pojištění

Každému pronajímateli může hrozit v souvislosti s pronajímáním svého bytu nespočet rizik. Například nájemce přestane platit, poškodí vybavení či samotný byt...

Výběr článků

Načítám