Hlavní obsah

Češi hůře splácejí spotřebitelské úvěry, po splatnosti dluží hlavně mladí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zadlužení obyvatel Česka v letošním třetím čtvrtletí meziročně vzrostlo o 3,5 procenta na 3,26 bilionu korun. Objem dluhu ohroženého nesplácením se zvýšil o 3,1 procenta na 28,8 miliardy korun. Uvedla to společnost CRIF, která provozuje bankovní a nebankovní úvěrový registr.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Peníze - ilustrační snímek

Článek

Objem úvěrů na bydlení dosáhl na konci září 2,69 bilionu korun a meziročně se zvýšil o 2,8 procenta. Objem dluhu na spotřebu stoupl o 6,9 procenta na 565,5 miliardy korun.

„Znepokojivé je, že nejvíce se průměrná nesplácená částka dluhu na spotřebu zvýšila u nejmladší věkové skupiny od 15 do 24 let, meziročně o čtvrtinu,“ uvedl výkonný ředitel Nebankovního registru klientských informací Jiří Rajl.

Průměrný spotřebitelský úvěr činí 243 tisíc korun. Průměrná částka po splatnosti je 141 tisíc korun, o osm procent více než před rokem.

Problémy ve Středočeském i Ústeckém kraji

Objem nespláceného dluhu na spotřebu se zvýšil ve všech krajích, nejvíce ve Středočeském (o 8,5 procenta) a Ústeckém kraji (8,1 procenta).

Přes pět procent z celkového objemu dluhu na spotřebu, tedy nejvíce ze všech krajů, není řádně spláceno v Moravskoslezském a Ústeckém kraji.

Objem dlouhodobého dluhu sice stále roste, ale výrazně pomalejším tempem než loni.

„Růst je nyní zapříčiněn spíše vyššími cenami nemovitostí a dražšími hypotékami než počtem lidí, kteří si berou úvěry na bydlení,“ upozornila výkonná ředitelka Bankovního registru Lenka Novotná.

Češi splácejí hypotéky velmi dobře i poté, co jim skončily fixace nízkých úroků

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám