Hlavní obsah

Čechům nevadí lepit půjčku půjčkou

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Půjčte si pouze tolik, kolik budete schopni splatit. Ačkoli se jedná o jedno ze základních pravidel bezpečného půjčování, Češi jej ve velké míře porušují. Čtyři pětiny lidí navíc přiznaly, že by si v případě nutnosti dokonce půjčily na splacení jiné půjčky.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Vyplývá to z mezinárodního průzkumu agentury TNS pro společnost Provident Financial, ve kterém odpovídalo více než pět tisíc respondentů. Kromě tisícovky Čechů se do průzkumu zapojili také Slováci, Poláci, Maďaři a Rumuni.

Na zásady bezpečného půjčování Češi nedbají 

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Tři pětiny Čechů přiznaly, že by si od finanční instituce vzaly půjčku, i když by mohly mít problémy s jejím splacením. Obdobnou míru nezodpovědnosti projevili jen Maďaři, kde toto chování připustilo 63 procent oslovených.

V ostatních zemích byl podíl lidí, kteří se k zadlužení stavěli neuváženě, menší – v Polsku 51 procent, na Slovensku 46 procent a v Rumunsku 37 procent.

„Lehkovážný postoj k půjčkám je vidět i v praxi. Například z údajů Bankovního a Nebankovního registru plyne, že v loňském roce měly úvěr zhruba tři milióny Čechů, přičemž každý desátý se potýkal s problémy se splácením,” upozornila Kateřina Hrudníková ze společnosti Provident Financial.

„Podle Exekutorské komory pak bylo v roce 2014 zahájeno přes 800 tisíc exekucí, což představuje nárůst o bezmála 16 procent oproti minulému roku,“ dodala.

Češi nectí ani druhé důležité pravidlo bezpečného půjčování, a to nelepit půjčku půjčkou – 80 procent oslovených přiznalo, že by si půjčili na splacení jiné půjčky. V Maďarsku to bylo 74 procent, v Rumunsku, na Slovensku a v Polsku se jednalo o zhruba 70 procent lidí.

Češi si raději půjčí od příbuzných

Na druhou stranu pokud si Češi potřebují naléhavě koupit něco, co přesahuje jejich finanční možnosti, raději než na finanční instituci se obrátí na rodinné příslušníky nebo kamarády.

„Je to pozitivní zpráva, protože půjčky mezi rodinnými příslušníky jsou zpravidla bezúročné. Ale i když si lidé půjčují v rodině, vždy by mezi sebou měli sepsat smlouvu a dbát zásad odpovědného půjčování,“ uvedla Hrudníková.

Kdybyste si museli koupit něco, co nutně potřebujete, ale co přesahuje vaše finanční možnosti, jak byste se situaci snažili řešit? (odpovědi určitě ano/ano)
ZeměPůjčka od rodiny/známýchPůjčka od fin. instituceKontokorentKreditní karta
Česko65 %55 %17 %12 %
Slovensko61 %69 %22 %18 %
Polsko59 %63 %25 %19 %
Maďarsko56 %35 %27 %23 %
Rumunsko58 %34 %20 %17 %
Zdroj dat: TNS, 5 tisíc oslovených

Anketa

Vzali byste si půjčku na splacení jiné půjčky?
Ano
17 %
Ne
38 %
Zásadně si od nikoho nikdy nepůjčuji.
45 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 690 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi si půjčují rádi a opakovaně

Opakované půjčování je v Česku stále běžnější, do tří let od první půjčky si čtyři z pěti Čechů půjčují znovu. V posledních deseti letech si každý zhruba sedmý...

Výběr článků

Načítám