Hlavní obsah

Sazby úvěrů u stavebního spoření klesly pod dvě procenta

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úroková sazba zajištěných úvěrů od stavebních spořitelen klesla v říjnu vůbec poprvé v historii pod dvě procenta. Podle údajů České národní banky byla v říjnu průměrná sazba 1,94 procenta, přičemž předchozí nejnižší úroveň sazeb byla letos v srpnu 2,02 procenta. Úrokové sazby hypoték jsou nyní o něco vyšší, a to 2,04 procenta.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Nízké úrokové sazby samozřejmě přispívají k nárůstu zájmu o úvěry na bydlení, a to i v letošním, mimořádném roce. Stavební spoření právě letos opět potvrdilo svou sílu a stabilitu,“ uvedl Tomáš Kořínek, předseda představenstva Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS).

Stavební spořitelny od počátku své činnosti v Česku na začátku 90. let už poskytly úvěry za více než bilion korun. Prakticky to znamená, že zhruba každá druhá česká domácnost postavila, koupila nebo vylepšila své bydlení za pomoci peněz od stavební spořitelny.

Stavebnímu spoření se letos daří, krizi navzdory

Finance

V čem tkví kouzlo úspěchu stavebních spořitelen? „Umějí nabídnout každému něco, mohou financovat jak drobné rekonstrukce za několik desítek tisíc korun, tak i velké úvěry v desítkách milionů na koupi nemovitosti,“ uvedl Tomáš Kofroň z ČMSS.

Touha vylepšovat bydlení je i za krize

Stavebním spořitelnám podle něj nahrává, že přes současnou krizi způsobenou koronavirem chtějí Češi i nadále své bydlení vylepšovat nebo se chtějí stěhovat do nového, pětina lidí se chce v blízké době přestěhovat, často míří do menších měst.

Pro pořízení vlastního bydlení musíte mít naspořeno alespoň 10 procent hodnoty nemovitosti. Pokud si tedy chcete koupit dům či byt v hodnotě tří milionů korun, musíte mít připraveno 300 tisíc, banka půjčí zbývající část.

Řada klientů tak hledá produkt, kde může spořit dlouhodobě a přitom bezpečně. A často jejich první kroky vedou do stavební spořitelny.

Stavební spořitelny sjednocují úročení vkladů, rozhodovat budou akce

Finance

Stavební spořitelny poskytly letos do konce října souhrnně úvěry za 54,9 miliardy korun. „Zájem o úvěry stavebních spořitelen tak letos vzrostl o třetinu, roste i zájem o spoření,“ doplnil Kofroň. Jak dále uvedl, stavebko je bezpečným produktem, do značné míry uzavřeným a nezávislým na externím dění.

Stavební spoření má proto na českém trhu své nezastupitelné místo nejen v oblasti financování bytové výstavby, rekonstrukcí, je zajímavou alternativou k hypotékám, ale právě i spoření. Mezi zajištěnými produkty je stavební spoření dlouhodobě nejoblíbenějším produktem.

Před koncem roku ho lze tradičně získat výhodněji díky různým akcím, ani letošek není podle Kofroně výjimkou. Jeho aktuální výnos se při započtení maximálního státního příspěvku pohybuje mezi třemi a čtyřmi procenty ročně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám