Hlavní obsah

Asijský e-shop hraje na city a obírá lidi o peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oznamujeme uzavření naší milované rodinné firmy. Podnikání mých rodičů byla emocionální dráha, která skončila, a tak vyprodáváme naše úžasné kvalitní oblečení za slevy 70 procent. Takovými a podobně dojemnými příběhy lákají z důvěřivců peníze podvodné e-shopy provozované z Asie, ale vydávající se za české. Po zaplacení nepřijde nic, anebo předražený šunt.

Foto: Právo

Snímek obrazovky jednoho z podvodných e-shopů

Článek

Jednou z adres, odkud se valí falešná hra na city, je Amaliepraha.com. Je jako vystřižená z úředních varování před podvodnými e-shopy. Telefonický kontakt chybí, v obchodních podmínkách se odkazuje na adresu v Hong Kongu s francouzským telefonním číslem, které nefunguje. Stránky byly letos založeny v Reykjavíku, zboží není kde reklamovat.

Zato reklama na tento obchod se na sociálních sítích ukazuje v hojné míře. E-shop se na nich tváří, že jde o dlouholetý český rodinný podnik, který zavírá své brány právě kvůli levnému textilu z Číny.

Lidé se stávají oběťmi falešných dobírek

Domácí

Nehodící se komentáře lidí pod reklamou někdo maže a ponechává jen pozitivní hodnocení od fiktivních zákazníků, jejichž profily očividně vznikly právě pro takové účely. Všímavého uživatele mohou varovat už podivně znějící, zjevně uměle vytvořená jména takových „přispěvatelů“.

Nekalé praktiky

Česká obchodní inspekce o podvodech ví, reaguje ale zpětně, už vzhledem k obrovskému množství falešných prodejců. „Prakticky každý den přidáváme do seznamu rizikových e-shopů nějakou pochybnou adresu,“ řekl Právu mluvčí inspekce František Kotrba.

Právě chybějící povinné informace jsou podle něj základními znaky neserióznosti prodejce. Nikdy by neměl chybět název provozovatele, jeho sídlo, telefon a adresa pro doručování elektronické pošty, obchodní podmínky a IČO.

Klamavá tvrzení, jako je bajka o českém rodinném podniku ve výprodeji, je pak nekalou praktikou podle zákona o ochraně spotřebitele.

„Patří mezi ně jednání, kdy podnikatel nepravdivě uvede, že zboží bude možné zakoupit pouze po omezenou dobu s cílem přimět spotřebitele k okamžitému rozhodnutí, nebo kdy učiní nepravdivé prohlášení, že zamýšlí ukončit svou činnost,“ potvrdil Kotrba.

Co se týče falešných recenzí, jejich zveřejňování je také považováno za nekalou obchodní praktiku.

Přičemž už skoro rok platí právní úprava, podle níž musí každý subjekt, který recenze zveřejňuje, informovat, zda a jakým způsobem je ověřuje. Není možné zveřejňovat hodnocení bez tohoto vysvětlení – i to by mělo být pro spotřebitele varováním.

Zkontrolujte seznam

„Spotřebitel musí dostat jasné informace o tom, s kým smluvní vztah uzavírá, za jakých podmínek a u koho případně bude reklamovat a vracet zboží, zda sídlí v Česku, v EU, anebo mimo tyto země,“ shrnul Kotrba.

„Pokud údaje chybí, je to pro spotřebitele znak rizikového e-shopu a nákup by si měl rozmyslet,“ zdůraznil.

Než člověk zadá objednávku, měl by se podívat na stránky obchodní inspekce, zda e-shop není na seznamu rizikových prodejců.

Pro ty, kdo už na zmíněném webu, který se tváří jako rodinná firma, nakoupili, je ale už teď, bohužel, pozdě. Sice se mohou obrátit na policii a případně soudy, ale většinou se ničeho nedoberou, anebo se jim to ani nevyplatí.

Během tří let se nechal muž chtivý bitcoinů několikrát podvést. Přišel o milion

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám