Hlavní obsah

Během tří let se nechal muž chtivý bitcoinů několikrát podvést. Přišel o milion

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V touze výhodně investovat a zhodnotit majetek naletěl devětapadesátiletý muž z Karvinska podvodníkovi, který mu sliboval bitcoiny. Přišel o milion korun. Peníze podvodníkovi poslal postupně během tří let, a to i v době, kdy už tušil, že jejich návratnost je nemožná.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Policie – ilustrační snímek

Článek

Muž se ve snaze investovat a zhodnotit prostředky před třemi lety zaregistroval na internetovém portálu, který investice s virtuální měnou nabízel. Kontaktoval ho manažer, aby poslal prvotní investici 300 eur (asi 7300 korun). Muž nakonec poslal 25 000 eur (přibližně 600 000 korun). Když chtěl po čase peníze vybrat, zjistil, že to není možné. „Údajný manažer mu sdělil, že není vhodná doba, a pak už s podvedeným nekomunikoval,“ uvedla mluvčí moravskoslezské policie Pavla Procházková.

Po roce jej zástupci údajné investiční společnosti kontaktovali znovu s tím, že když investuje ještě 12 000 eur (asi 295 000 korun), bude větší šance, že svou předchozí investici dostane zpátky. Muž znovu podlehl. „Scénář se ale opakoval. Vložené peníze již nešly vybrat a druhá strana přestala komunikovat,“ řekla.

Ani po této zkušenosti se muž podle policie nevzdal touhy po zhodnocení úspor. „Letos v říjnu poškozenému muži opět zavolal jemu neznámý člověk s nabídkou pomoci pro získání bitcoinů. Nastala však malá změna. Již nepožadoval zaslání peněz na cizí účet, ale podstatou bylo stažení aplikace,“ uvedla mluvčí.

V Plzni zatkli Bulhara, který okradl seniory o úspory. Miliony prohýřil v nevěstincích

Krimi

„Jakmile to muž učinil, tak už pouze sledoval, jak mu z internetového bankovnictví mizí úspory přesahující 60 000 korun a jak si někdo žádá o půjčku ve výši 200 000 korun,“ dodala. Postupně tak přišel v přepočtu o více než jeden milion korun.

„Opět v těchto případech apelujeme na veřejnost, že je důležité ověřit si věrohodnost investičního poradce nebo dané společnosti. Nikomu za žádných okolností nepovolujte vzdálený přístup ke svému počítači a neinstalujte si na výzvu volajícího do svého zařízení žádné aplikace,“ řekla Procházková.

Naletěla reklamě se známou tváří, přišla o 700 tisíc

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám