Hlavní obsah

Zuckerberg s vizí umělého světa riskuje. Akcie majitele Facebooku spadly o 22 procent

• Aktualizováno

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg sází vše na jednu kartu – metaverse. Do vývoje otevřeného virtuálního světa sype jeho firma Meta Platforms obrovské finanční prostředky, konkrétní výsledek to však zatím nemá žádný. Společnost naopak vykázala už čtvrtý pokles čtvrtletního zisku v řadě. A Wall Street to čím dál více zneklidňuje.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Čistý zisk Mety, která vlastní sociální sítě Facebook a Instagram nebo komunikační aplikaci WhatsApp, se ve třetím čtvrtletí meziročně propadl o 52 procent na 4,4 miliardy dolarů (zhruba 107 miliard Kč). Mírným pozitivem bylo, že tržby klesly „jen“ o čtyři procenta na 27,7 miliardy dolarů (zhruba 675,4 miliardy Kč). Analytici totiž čekali větší propad.

Přesto se akcie po středečním oznámení čtvrtletních výsledků prudce propadly o 22 procent a jsou nejníže od roku 2016. Od začátku roku firma spadla 70 procent.

Hlavním důvodem jsou masivní investice společnosti do segmentu Reality Labs, který pracuje na vývoji metaverse. Jen letos v něm Meta utopila více než devět miliard dolarů (zhruba 219,4 miliardy Kč). Za celý loňský rok pak byla ztráta Reality Labs 10 miliard dolarů.

Co je to metaverse

Do češtiny by se dal pojem přeložit jako virtuální vesmír.

Jedná se o koncept sdíleného otevřeného světa v prostředí virtuální reality, kde lidé budou moci prostřednictvím svých avatarů mezi sebou vzájemně komunikovat, bavit se, dělat různé aktivity nebo třeba i pracovat.

O tom, jak by to celé mohlo vypadat, pojednává sci-fi román Ready Player One od amerického spisovatele Ernesta Clinea. Kniha byla v roce 2018 i filmově zpracována režisérem Stevenem Spielbergem.

Kromě Mety se o vývoj vlastního metaversu snaží i další technologičtí giganti jako například Microsoft nebo Apple. Vývoj celého konceptu je ale teprve ve svém zárodku a vytvoření kompletního metaversu firmám může zabrat klidně ještě i deset let.

Výdaje na Reality Labs navíc budou dál růst. „Očekáváme, že ztráty Reality Labs v roce 2023 meziročně výrazně porostou,“ uvedla Meta. Podle Zuckerberga to bude zapříčiněno uvedením nových brýlí pro virtuální realitu na trh a vyplácením mezd inženýrům a dalším pracovníkům, kteří metaverse připravují.

Akciový trh ale vnímá miliardové utrácení za metaverse jako velký risk. Investiční společnost Altimeter Capital, která je významným investorem Mety, už před několika dny napsala společnosti otevřený dopis, v němž žádala, aby se investice do metaversa omezily na pět miliard dolarů ročně.

Jiní akcionáři nedávno vyjádřili podobné obavy, investice firmy označili za „nadměrně velké a děsivé“, uvedla agentura Reuters. Analytici navíc poukazují na neochotu firmy snížit náklady, což pokládají za „extrémně znepokojující“.

Metaverse láká také Microsoft. I proto se odhodlal k miliardové herní akvizici

Hry a herní systémy

V době, kdy jiní technologičtí giganti Microsoft a Google ruší pracovní místa nebo omezují nábor, počet zaměstnanců Mety naopak vzrostl – mezi druhým a třetím čtvrtletím o 32 procent. V nadcházejících měsících by ale podle nedávných informací The Wall Street Journal měla firma náklady snížit minimálně o 10 procent.

Velký hazard?

„Metaverse se jeví vzhledem k ekonomické krizi jako jeden velký hazard,“ řekl Reuters Paolo Pescatore, analytik společnosti PP Foresight. Cesta za tímto cílem bude podle něj ještě „dlouhá a bolestivá“.

„Lidé nespěchají, aby si koupili brýle pro virtuální realitu nebo dokonce sledovali 360stupňová videa… Toto nové zařízení stále působí jako drahá hračka,“ dodal.

„Myslím, že shrnutí toho, jak se investoři právě cítí, je, že existuje příliš mnoho experimentálních sázek proti osvědčeným sázkám na jádro společnosti… Myslím, že každý by rád slyšel, proč si myslíte, že se to vyplatí,“ ptal se po oznámení výsledků během konferenčního hovoru s vedením společnosti analytik investiční banky Jefferies Brent Thill.

Zuckerberg si ale stojí za svým. „Bylo by chybou, kdybychom se nezaměřili na žádnou z těchto oblastí (v Reality Labs), které budou zásadně důležité pro naši budoucnost. Děláme špičkovou práci, která v různých časových obdobích během příštích pěti až deseti let nakonec přinese vyzrálé produkty,“ obhajoval riskantní investice.

Závody v dobývání virtuálního vesmíru

Internet a PC

Reklama

Výběr článků

Načítám