Hlavní obsah

Životní úroveň důchodců minulý rok klesla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvýšení starobních penzí loni poprvé od roku 2013 nepřevýšilo roční míru inflace, které jsou vystaveni senioři. Zatímco průměrný starobní důchod se navýšil o 12,4 procenta, důchodcovská průměrná celoroční míra inflace činila 13,6 procenta.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Reálně si tak důchodci loni pohoršili o 1,2 procenta, tedy nejvýrazněji od roku 2012,“ upozornil ekonom Lukáš Kovanda.

Průměrná obecná míra inflace, která se týká všech spotřebitelů, dosáhla loni 10,7 procenta.

Valorizací důchodů v červnu 2023 se starobní důchody zvýšily v průměru o 755 Kč, a průměrná výše starobního důchodu tak dosáhla 20 216 Kč. V součtu s předchozí lednovou valorizací tak průměrná penze stoupla podle sociální správy o 1580 Kč.

Nižší valorizace důchodů platí. Ústavní soud stížnost zamítl

Domácí

Pomohly dřívější valorizace

Díky dřívějším valorizacím jsou ale důchodci na tom v součtu za několik let přece jen o něco lépe. Ekonom Vít Hradil pro Novinky spočítal, že mezi lety 2020 a 2023 narostly tuzemské ceny o zhruba 32 procent, zatímco průměrný důchod vzrostl o 41 procent.

„Reálná kupní síla průměrného důchodu se tedy zvýšila o přibližně sedm procent. Naproti tomu průměrná zaměstnanecká mzda ve stejném období vzrostla pouze o 22 procent, a její reálná kupní síla tak poklesla asi o osm procent,“ doplnil.

Loňský pokles reálných příjmů důchodců byl ovlivněn i zkrácením červnové mimořádné valorizace v průměru o tisícikorunu.

Podle Kovandy vláda mohla počítat s tím, že se spotřebitelské ceny minulý rok v lednu zvednou za sledované období o minimálně pět procent, což byla zákonná podmínka pro mimořádnou valorizaci. Během loňského ledna ceny vzrostly o šest procent, přičemž analytici očekávali meziměsíční růst i o něco vyšší.

Důchodcovská inflace, která zohledňuje běžný spotřební koš penzistů, vyskočila loni v lednu meziměsíčně ještě výrazněji, dokonce o 8,6 procenta, a byla tak tedy rozhodující pro stanovení výše mimořádné valorizace. „S tím však například experti ministerstva práce a sociálních věcí mohli počítat, když je zřejmé, že zdražení energií se do důchodcovské inflace, jak už víme, promítá ještě výrazněji než do té obecné,“ dodal Kovanda.

Čeští důchodci jsou na tom celkově desátí nejlepší na světě, v materiálním blahobytu dokonce první

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám