Hlavní obsah

Zeman ve středu jmenuje nové členy bankovní rady

Prezident Miloš Zeman ve středu jmenuje na Pražském hradě nové členy bankovní rady České národní banky. Vyplývá to z oznámení Hradu. Jména nových centrálních bankéřů neoznámil.

Foto: ČTK

Miloš Zeman jmenoval 11. května jako nového guvernéra ČNB Aleše Michla.

Článek

Na konci června končí mandát guvernérovi ČNB Jiřímu Rusnokovi, viceguvernérovi Tomáši Nidetzkému a členovi bankovní rady Vojtěchu Bendovi.

Zeman může Nidetzkému a Bendovi jejich mandát prodloužit, anebo jmenovat místo nich nové členy rady. Zároveň musí jmenovat nového člena sedmičlenné rady za Rusnoka. Guvernérem místo Rusnoka jmenoval Zeman 11. května stávajícího člena rady Aleše Michla.

Příští rok v únoru, těsně před koncem funkčního období prezidenta Zemana, vyprší ještě angažmá v bankovní radě viceguvernérovi ČNB Marku Morovi a členovi rady Oldřichu Dědkovi. Ten na rozdíl od Mory už znovu jmenován být nemůže, protože členem bankovní rady v minulosti jednou byl.

ČNB opět zvýší úrokové sazby, naznačil Rusnok

Domácí

Michl s Dědkem nejsou v současnosti příznivci zvyšování sazeb, přičemž jsou v tomto názoru v bankovní radě v menšině. Odpůrcem zvyšování sazeb je i bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), kterému Michl dělal ekonomického poradce.

Prezident ale může svými kroky ohledně jmenování dalších členů poměr hlasování v bankovní radě podle dřívějšího vyjádření ekonomů obrátit.

Podle neověřených spekulací z poslední doby by se do bankovní rady mohla vrátit stávající předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová, která byla členkou rady v letech 2008 až 2014.

Přední ekonomové se přou: Může za inflaci ČNB, nebo „covidové“ peníze?

Ekonomika

Jako o dalším členovi rady se spekuluje o Janu Fraitovi, který je nyní ředitelem sekce finanční stability ČNB. Frait už byl také členem rady v letech 2000 až 2006. Dalším jménem, o kterém se spekuluje, je analytička Hospodářské komory Karina Kubelková nebo ekonom Lubor Lacina, který působí v Ústavu financí Mendelovy univerzity.

Sedmičlenná Bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnověpolitických opatřeních. ČNB je vedle utváření měnové politiky zodpovědná za dozor nad celým finančním trhem, včetně bank, pojišťoven a kapitálového trhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám