Hlavní obsah

ČNB opět zvýší úrokové sazby, naznačil Rusnok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V případě, že aktuální data dle posledního vývoje ekonomiky potvrdí odhady ve stávající květnové prognóze České národní banky (ČNB), tak je vysoká pravděpodobnost, že bankovní rada ČNB na svém zasedání 22. června opět zvýší úrokové sazby. V neděli to řekl dosluhující guvernér ČNB Jiří Rusnok v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Guvernér ČNB Jiří Rusnok

Článek

„Aktualizace ukáže, zda se potvrzuje stávající prognóza. Pokud by se potvrzovala, tak ta pravděpodobnost (růstu úrokových sazeb) je vysoká,“ uvedl Rusnok.

Další výrazný růst úrokové sazby. ČNB ji navýšila už na 5,75 procenta

Ekonomika

Naposledy rada ČNB zvýšila úrokové sazby na jednání 5. května. Základní úroková sazba stoupla o 0,75 procentního bodu na 5,75 procenta. Takto vysoko byla základní úroková sazba naposledy v roce 1999. Zároveň šlo o šesté nadstandardní zvýšení základní sazby o více než 0,25 procentního bodu v řadě za sebou.

V červenci nastoupí Michl

Červnové zasedání bude posledním pro Rusnoka, který ke konci června ve své funkci končí. Novým guvernérem se stane stávající člen rady Aleš Michl. Ten již avizoval, že na svém prvním měnovém zasedání bankovní rady v srpnu navrhne ponechání úrokových sazeb.

Pod Michlem nastane změna kurzu politiky ČNB, soudí analytici

Ekonomika

Na konci června kromě Rusnoka končí šestiletý mandát viceguvernérovi ČNB Tomáši Nidetzkému a členovi bankovní rady Vojtěchu Bendovi. Prezident Miloš Zeman může přitom Nidetzkému a Bendovi jejich mandát prodloužit, ale i jmenovat místo nich úplně nové členy rady.

Zeman musí zároveň jmenovat nového člena sedmičlenné rady za Rusnoka. Michl s dalším členem rady Oldřichem Dědkem nejsou v současnosti příznivci zvyšování sazeb, přičemž jsou v tomto názoru v bankovní radě v menšině.

Reklama

Výběr článků

Načítám