Hlavní obsah

Železničáři stávkovat nebudou, chtějí ještě jednat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Odborové sdružení železničářů ve středu nečekaně nedalo svému představenstvu pravomoc rozhodnout o stávce na železnici. Udělá to samo 11. května. Do té doby chce s vedením drah ještě jednat o zpomalení propouštění.

Článek

Odboráři tvrdí, že vedení Českých drah propouští více lidí, než je stanoveno v plánu. Mluvčí ČD Petr Šťáhlavský to odmítl. Podivuje se nad tím, že odbory plán schválily a teď proti němu vystupují.

Podle Duška propouští firma nyní více lidí, protože ve chvíli, kdy bude uzavřena kolektivní smlouva, by jim musela dát vyšší odstupné. Smlouvu pro letošní rok neexistuje, protože odboráři se na jejím znění nemohou dohodnout.

"Podnik má při propouštění snahu maximálně využívat doprovodný sociální program, díky němuž mají starší zaměstnanci nárok až na 100 tisíc korun odstupného," řekl mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. Ve středu řekl, že podle dnešních výsledků jednání i sami odboráři cítí, že argumenty pro stávku nejsou dostatečné.

ČD propustí 6 tisíc lidí

Podnik koncem roku zaměstnával téměř 72 tisíc lidí, letos jich má propustit asi šest tisíc.

Zatím největší stávka na železnici byla v roce 1997. Vlaky tehdy nejezdily pět dní. Další hrozbu železnice splnila v roce 2000, kdy se některé vlaky zastavily na 15 minut. Od té doby odbory pravidelně stávkami hrozí, žádná však nebyla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám