Hlavní obsah

Zdravotní péče kvůli covidu stojí 4,5 miliardy měsíčně

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náklady veřejného zdravotního pojištění spojené s epidemií covidu-19 činily za loňský listopad zhruba 4,5 miliardy korun. Nejvíce peněz jde na hospitalizace a testy PCR, uvedl Svaz zdravotních pojišťoven.

Foto: Novinky

Náklady veřejného zdravotního pojištění spojené s epidemií covidu-19 činily za loňský listopad zhruba 4,5 miliardy korun.

Článek

Hospitalizace covidových pacientů stály v listopadu 2020 3,5 miliardy korun. Testy PCR vycházejí na necelou miliardu a antigenní testování asi na 50 milionů korun.

Pro letošní rok odhaduje svaz náklady na covid zhruba šest miliard měsíčně. Jedná se pouze o náklady systému veřejného zdravotního pojištění v přímé souvislosti s covidem.

V sumě nejsou zahrnuty náklady vedlejších dopadů na systém zdravotní péče, dlouhodobé dopady na ekonomiku nebo na finanční situaci domácností.

Od března začne plošné testování ve firmách

Ekonomika

Podle prezidenta svazu Ladislava Friedricha mohou měsíční náklady veřejného pojištění do léta ještě dál růst. Předpokládá se, že náklady na hospitalizace se příliš nesníží.

„Současně s tím budou přibývat platby za očkování a také se projeví výrazné navýšení počtu provedených testů,” uvedl.

„Tyto dva faktory mohou nákladově představovat sumu mezi dvěma a třemi miliardami korun měsíčně," dodal.

První tři případy nákazy wuchanským koronavirem, který způsobuje nemoc covid-19, byly v Česku zaznamenány 1. března 2020. První nouzový stav vláda vyhlásila 12. března 2020. Od té doby v Česku zemřelo 23 657 nakažených.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám