Hlavní obsah

Zboží z Británie kvůli brexitu zdražilo. Často o stovky korun

Martin Procházka, Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé zvyklí objednávat si z britských e-shopů jsou po lednovém odchodu Spojeného království z Evropské unie zaskočeni poplatky, které musejí nad rámec ceny zboží platit. Nejedná se totiž vůbec o nízké částky, ale o stokoruny navíc.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Nakupovala jsem přes e-shop z Británie oblečení. Měli slevu, a tak jsem si koupila pět kusů oděvů v přepočtu za 2000 korun. Jenomže pak mi od doručovací společnosti přišla výzva, že zboží musí projít proclením, jinak ho nedoručí a bude zničeno,“ řekla Právu Debora z Prahy.

Příjemce může překvapit poplatek za proclení, který se pohybuje obvykle od 300 do 500 Kč
Marek Bušek, DPD

„Potvrdila jsem, že zaplatím, aniž bych tušila, kolik to bude stát. Nakonec jsem platila několik poplatků – za přijetí, za uskladnění a za proclení každého kusu zvlášť. V úhrnu jsem hradila 1230 Kč. Ačkoliv clo jsem platit nemusela, i tak mě nákup přišel docela draho,“ dodala.

S poplatky lidé nepočítají

Podle Marka Buška ze společnosti DPD lidé s proclením často nepočítají. „Velmi překvapivé pro příjemce může být to, že zaplatí poplatek za proclení, který není úplně nejmenší – pohybuje se obvykle od 300 do 500 korun,“ řekl Právu Bušek. Pro dovoz z Británie platí totiž od ledna stejná pravidla jako pro ostatní země mimo EU.

České firmy se už brexitu přizpůsobily

Ekonomika

„Od ledna není Velká Británie a Severní Irsko součástí Evropské unie, proto se na veškeré zboží dovezené z této země a vyvážené do ní pohlíží jako na jakékoliv jiné zboží dovážené nebo vyvážené například z Číny či USA,“ sdělila Právu Ivana Kurková z tiskového oddělení Generálního ředitelství cel.

Za zboží v hodnotě od 22 do 150 eur se sice clo neplatí, ale je ho třeba stejně nechat projít celním řízením, jako tomu bylo u Pražačky Debory. U vyšší hodnoty se kromě celního řízení platí i clo. Tomu se lze vyhnout, pokud prokážete, že zboží bylo vyrobeno ve Velké Británii.

„Aby mohla být nulová sazba uplatněna, bude nutné mít k dispozici příslušné dokumenty prokazující původ zboží v EU nebo ve Spojeném království. V případě, že příslušné dokumenty nebudou k dispozici v rámci celního řízení, bude uplatňována standardní sazba cla podle Společného celního sazebníku EU,“ dodala Kurková.

Růst cen v květnu zpomalil

Ekonomika

Nezáleží podle ní, kolik je v balíčku kusů zboží, za proclení se platí jen jednou za celou zásilku.

U zboží od 22 do 150 eur se neplatí DPH, během několika týdnů se ale DPH i proclení bude týkat i malých balíčků v hodnotě do 22 eur. Příslušná novela, která původně měla vstoupit v platnost už od zítřka, ještě čeká na projednání Senátem.

Delší doba doručení

Kromě vyšších plateb je podle Buška třeba počítat i s tím, že cesta zboží k příjemci v České republice se protáhne. „Standardně to může znamenat jeden až dva dny zpoždění,“ uvedl.

V DPD podle jeho slov proclení probíhá digitálně, zákazník obdrží SMS nebo e-mail s žádostí o zaplacení poplatku. „Jakmile ho uhradí, balík se ze skladu ve Francii uvolní a pokračuje dál,“ vysvětlil Bušek.

Potíže v dopravě zdražují dovážené zboží

Ekonomika

Poplatek za proclení u DPD je 7,50 eura (zhruba 191 korun). „Nižší cena je dána tím, že clíme digitálně. Proto clíme ve Francii, protože francouzské celní zákony jsou trochu odlišné od našich a umožňují nám clít výrazně jednodušeji a tím i levněji pro zákazníka,“ dodal Bušek.

Počet balíků posílaných mezi Českem a Velkou Británii podle něho od ledna v obou směrech klesl. E-shopy se podle Buška snaží situaci vyřešit tím, že si v jednotlivých zemích zajistily sklady. „Zaznamenali jsme, že v EU vyrostly nové sklady britských firem, které si tam zboží samy dovážejí a pak distribuují. A stejně tak firmy z EU si zřídily sklady v Británii, aby se vyhnuly tomu, že na cestě k zákazníkovi se bude clít,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám