Hlavní obsah

Růst cen v květnu zpomalil

Aktualizováno

Spotřebitelská inflace v květnu zpomalila. Spotřebitelské ceny rostly meziročně o 2,9 procenta, což bylo o 0,2 procentního bodu méně než v dubnu. Meziměsíčně spotřebitelské ceny vzrostly o 0,2 procenta. Vyplývá to z dat, jež ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: , Novinky

Inflace v Česku

Článek

Analytici v anketě agentury ČTK přitom předpokládali, že inflace v květnu stoupne na 3,2 procenta z dubnových 3,1 procenta a teprve potom začne klesat.

„Na meziměsíční vývoj měl největší vliv růst cen pohonných hmot a olejů. Průměrná cena benzinu Natural 95 byla 31,99 Kč/l, což je nejvíce od října 2019. Průměrná cena motorové nafty 29,96 Kč/l pak byla nejvyšší od února 2020,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Ceny zeleniny oproti dubnu klesly o 5,4 procenta, nealkoholické nápoje o 2,2 procenta, vejce o 4 procenta a cukr o 5 procent. Naopak ovoce zdražilo o 6,4 procenta a brambory o 6,4 procenta.

Inflace by mohla být za vrcholem, říkají analytici

Ekonomika

Pokud jde o meziroční srovnání, automobily byly o 6,9 procenta dražší a pohonné hmoty o 22 procent. Naopak ceny elektřiny klesly o 3,4 procenta a zemního plynu o 4,7 procenta.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 2,7 procenta a ceny služeb o 3,1 procenta.

„Inflace mírně klesla navzdory řadě proinflačních tlaků. Jako nejdůležitější proinflační tlak se v České republice, ale také v eurozóně či v USA, jeví významné oživení spotřeby domácností vlivem rozvolnění opatření, které bude pokračovat po zbytek roku,” připomněl hlavní ekonom skupiny Roklen Pavel Peterka.

„Významným proinflačním tlakem je růst ceny ropy, který vedle pohonných hmot zdražuje i cenu dopravy, což se podepisuje na ceně většiny zboží včetně potravin, kde cena rostla už od jara vlivem špatného počasí a s ním spojeným nízkým výnosem sklizní,” dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Obliba whisky či hodinek jako investic roste

Přibývá menších investorů, kteří část svých úspor vkládají do whisky či třeba hodinek. Pořád lepší, než aby peníze užírala inflace, říkají. Při tříprocentní...

Výběr článků

Načítám