Hlavní obsah

Nejbohatší Rus Chodorkovskij je ve vazbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Generální ředitel ropné společnosti Jukos a nejbohatší Rus Michail Chodorkovskij byl obviněn z daňových úniků a podvodu. "Byl obviněn ze spáchání série trestných činů včetně rozsáhlého podvodu a neplacení daní," uvádí se v prohlášení prokuratury, zveřejněném po výslechu ruského magnáta. Moskevský soud na ropného magnáta uvalil vazbu.

Foto: Martin Šalek

Podle slov Petra Zajíce je nynější management nemocnice plně konsolidovaný a kompetentní. Tím je zajištěna kontinuita v nezbytných procesech.

Článek

Kromě toho byl Chodorkovskij obviněn také z nerespektování soudního rozhodnutí, podvodu, padělání a ze zpronevěry. Po výslechu v úřadu prokurátora v Moskvě a vznesení obvinění byl šéf Jukosu převezen v doprovodu svého advokáta k moskevskému soudu, který má nyní rozhodnout, zda Chodorkovskij bude vzat do vazby, nebo bude propuštěn a vyšetřován na svobodě. Generální prokuratura požaduje, aby soud na ruského magnáta uvalil vazbu.

K výslechu do Moskvy byl Michail Chodorkovskij převezen z Novosibirska, kde ho ráno zadrželo zvláštní policejní komando. K zatčení došlo poté, co ruský magnát přistál na letišti v tomto sibiřském městě. Mluvčí Jukosu Alexandr Šadrin vyjádřil výhrady ke způsobu, jakým byl Chodorkovskij zatčen, a označil jej za spektakulární.

Ignoroval předvolání

Generální prokuratura v písemném prohlášení uvedla, že Chodorkovského pozvala v pátek k výslechu. Ten však toto předvolání bezostyšně ignoroval, a proto se vyšetřovatelé rozhodli ho předvést k výslechu násilím, uvádí se v prohlášení prokuratury. Mluvčí Jukosu podle agentury AP potvrdil, že Chodorkovskij obdržel předvolání k výslechu. Společnost Jukos ale na toto předvolání písemně odpověděla, že Chodorkovskij je na služební cestě a že se ve stanoveném termínu nebude moci k výslechu dostavit.

Ruská prokuratura už několik měsíců vyšetřuje oficiální činitele i akcionáře společnosti Jukos a snaží se najít důkazy o daňových únicích a krádeži státního majetku, jichž se společnost měla dopustit. Vedení Jukosu ale tyto kroky odmítá jako snahu poškodit politickou stranu Jabloko. Tu financuje právě generální ředitel společnosti Jukos Michail Chodorkovskij. Liberální strana Jabloko ve čtvrtek uvedla, že jí byly zabaveny materiály týkající se volební kampaně.

Ruská generální prokuratura minulý týden obvinila z daňových úniků akcionáře Jukosu Vasilije Šachnovského. Jde už o druhého významného akcionáře firmy, který byl obviněn z porušení zákona. V červenci ruská policie zadržela prominentního akcionáře Jukosu Platona Lebeděva.

Jukos se nedávno sloučil se společností Sibněfť, se kterou pak vytvořil nový subjekt s názvem Jukos-Sibněfť. Spekuluje se o tom, že o podíl ve firmě má zájem americká společnost Exxon Mobil. Objevily se názory, že Kreml chce zkomplikovat dokončení fúze a že má také námitky proti případné účasti Američanů v nové firmě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám