Hlavní obsah

Jukos již stál Rusko miliardy dolarů

Novinky, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA / VLADIVOSTOK

Situace kolem druhé největší ruské ropné společnosti Jukos přináší neblahé hospodářské důsledky. Od pátku minulého týdne, kdy byla v jejích kancelářích v Moskvě provedena razie a po nespecifikovaných dokumentech pátrali ozbrojení policisté v černých kuklách, padají nepřetržitě akcie firmy.

Foto: Milan Haluška

Karvinský facebook

Článek

 Podle ministra práce a sociálního rozvoje Alexandra Počinka v důsledku nátlaku na Jukos upadá kapitalizace této společnosti a ruský stát "přišel o několik miliard dolarů".

Od včerejška v Jukosu probíhá také daňová inspekce, kterou ve středu nařídila generální prokuratura. Mají se při ní podrobně prověřit všechny aktivity podniku, který v poslední době čelí nepřízni státních orgánů.

Kolem Jukosu začalo být rušno před dvěma týdny, kdy byl předvolán k výslechu jeho šéf a nejbohatší muž Ruska Michail Chodorkovskij (39). Současně byl kvůli údajným podvodům před devíti lety při privatizaci firmy uvězněn jeho společník a šéf firmy Menatep Platon Lebeděv.

Chodorkovskij, který byl do úterý na konferenci v USA, po návratu do Moskvy novinářům řekl, že osobně se zatím se žádnými problémy nesetkal. Zároveň však varoval, že vyšetřování aktivit jeho firmy, které má podle něj politický podtext, může poškodit ruské hospodářství. Nynější situace na burze jeho slova potvrzuje.

Situaci kolem Jukosu pečlivě sledují i USA. Prohlásil to včera na tiskové konferenci ve Vladivostoku americký velvyslanec v Moskvě Alexander Vershbow. Podle něj se USA obávají, že události spojené s Jukosem by mohly mít nežádoucí vliv na investiční klima v Rusku. Již minulý týden USA požádaly ruskou stranu o vysvětlení situace kolem Jukosu a uvěznění Lebeděva.

Reklama

Výběr článků

Načítám