Hlavní obsah

Kasjanov: aféra Jukosu poškozuje pověst Ruska

Novinky, Jan Horák
NOVOSIBIRSK

Před poškozením pověsti Ruska v souvislosti s aférou kolem ropné společnosti Jukos a jejího spoluvlastníka Platona Lebeděva varoval ve čtvrtek ruský premiér Michail Kasjanov. "To, že situace trvá tak dlouho, že se neuvolnila, to samozřejmě neprospívá celkové pověsti země a náladám investorů," řekl premiér v Novosibirsku, který navštívil při cestě po Sibiři.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Kasjanov zároveň zopakoval svůj názor, že podezření ze spáchání hospodářského deliktu by nemělo být důvodem pro uvěznění. Nedomnívá se ale, že by uvěznění Lebeděva nějak přímo souviselo se situací na moskevské burze. Akcie Jukosu tam po několik dnů klesaly a teprve ve středu zaznamenaly vzestup o 2,58 procenta.

Lebeděv zůstává ve vazbě

Moskevský městský soud ve středu rozhodl, že Lebeděv nadále zůstane ve vazbě, do níž byl umístěn 2. července. Ruské sdělovací prostředky to pokládají za další porážku Jukosu. Lebeděv byl obviněn, že v roce 1994 při privatizaci podniku Apatit zpronevěřil 20procentní balík akcí náležejících států v celkové hodnotě 283 miliónů dolarů (přes 7,6 miliardy korun).

Prokuratura prý porušila zákon

U soudu Basmanského obvodu Moskvy zatím leží žaloba Jukosu, v níž jeho právníci napadli prohlídku v archívech firmy, kterou nařídila prokuratura na 11. července. Zástupci Jukosu tvrdí, že přitom bylo porušeno deset ustanovení trestního řádu: mimo jiné soudní svědci nebyli přítomni po celou dobu prohlídky, akce se uskutečnila v noci a její vykonavatelé nepředložili příslušné dokumenty. Soud se má žalobou zabývat 30. července.

Reklama

Výběr článků

Načítám