Hlavní obsah

Západní sankce decimují ruskou ekonomiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin dlouho tvrdil, že „ekonomický blitzkrieg“ ze strany západních zemí selhal. Sankce uvalené na Rusko v odvetě za jeho vojenskou invazi na Ukrajinu se ale čím dál více zarývají do ruské ekonomiky: zhoršují nedostatek vybavení pro armádu a omezují její schopnost zahájit jakoukoliv novou pozemní ofenzivu nebo postavit nové rakety. Informoval o tom server The Washington Post s odvoláním na ekonomy a ruské obchodní manažery.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Musíme být rychlejší v rozhodování o otázkách spojených se zajištěním speciální vojenské operace a čelení restrikcím v ekonomice, která jsou bez přehánění skutečně bezprecedentní,“ přiznal už v říjnu Putin, když založil novou ekonomickou radu pro koordinaci dodávek pro ruskou armádu.

Zdálo se, že si začal uvědomovat rozsah ekonomických problémů, kterým jeho země čelí, napsal The Washington Post. „Putin je znepokojen tím, že sankce skutečně zasáhly schopnost vyrábět zboží,“ prohlásil Sergej Gurijev, prorektor francouzské vysoké školy Sciences Po.

Ostatně o špatné ekonomické situaci už vypovídají i oficiální čísla z ruského ministerstva financí. To koncem listopadu uvedlo, že daňové příjmy z neropného a neplynárenského sektoru v říjnu meziročně klesly o 20 procent. Zhoršená čísla zveřejnil i ruský státní statistický úřad Rosstat, který oznámil, že tržby v maloobchodě klesly v září meziročně o 10 procent a obrat v nákladní dopravě o sedm procent.

G7 se připojila ke stropům na ruskou ropu

Ekonomika

„Všechny objektivní ukazatele ukazují, že došlo k velmi silnému poklesu ekonomické aktivity. Spirála se stupňuje a teď z toho není žádná cesta ven,“ řekl Vladimir Milov, bývalý náměstek ruského ministra energetiky, který je nyní předním opozičním politikem v exilu.

Západní sankce zakazující vývoz technologií do Ruska zasáhly většinu sektorů ekonomiky. Té další ránu zasadily ztráty příjmů z exportu plynu do Evropy, který se od konce léta postupně omezil na naprosté minimum, přičemž v říjnu došlo k výbuchům v plynovodu Nord Stream. Výsledkem bylo, že těžba plynu meziročně klesla o pětinu.

Chudší o miliardy denně

Kromě toho Rusku prudce klesají i čísla ve vývozu ropy. Situaci navíc od pondělí zhorší zákaz dovozu ruské ropy do Evropské unie a cenový strop (60 dolarů za barel) na ropu převáženou po moři, na kterém se dohodly nejen unijní státy, ale také země G7 a Austrálie. Kombinace těchto opatření může podle Milova ruský státní rozpočet připravit nejméně o 120 milionů dolarů za den (zhruba 2,8 miliardy Kč).

Mezinárodní měnový fond sice letos předpověděl pokles ruského HDP jen o 3,5 procenta, ekonomové a obchodní manažeři však tvrdí, že hlavní údaje o HDP neodrážejí skutečný stav ruské ekonomiky, protože vláda po zavedení sankcí fakticky ukončila směnitelnost rublu.

Nové moskviče jsou podvod ruské propagandy. Auto je komplet z Číny

AutoMoto

„HDP přestal mít jakýkoliv význam, protože zaprvé nevíme, jaká je skutečná sazba rublu, a zadruhé, když vyrobíte tank a pošlete ho na frontu, kde je okamžitě vyhozen do povětří, pak je stále považován za přidanou hodnotu,“ řekl Milov.

Mezi podnikateli se navíc značně zhoršila nálada potom, co Putin v září ohlásil částečnou mobilizaci. „Pochopili, že to (válka) bude pokračovat ještě dlouho. Nyní jsou očekávání mnohem horší, než byla v létě,“ řekl Janis Kluge, vedoucí pracovník Německého institutu pro mezinárodní a bezpečnostní záležitosti.

Manažeři podniků, kteří odmítnou plnit rozkazy pro ruskou armádu, mohou na základě nových zákonů spojených právě s vytvořením zmíněné ekonomické rady pro koordinaci dodávek pro ruskou armádu, čelit hrozbě vězení. To je tak donutí poskytovat své zboží za nízké ceny, napsal The Washington Post.

Biliony rublů se vypařily

Neoficiální důkazy uváděné v ruském tisku poukázaly na velké problémy se zásobováním vybavení pro nově odvedené brance. Podrobná říjnová zpráva ruského deníku Kommersant hovořila o obrovském nedostatku munice a dodávkách uniforem pro brance, přičemž výrobci uváděli potíže se zajištěním potřebného materiálu kvůli sankcím.

Podle dalších ruských obchodních manažerů pak ruský vojenský debakl na Ukrajině odhalil obrovskou neefektivitu a korupci v ruském vojenském průmyslovém komplexu. „Existují obrovské otázky ohledně toho, kde byly utraceny všechny ty biliony rublů za poslední desetiletí,“ sdělil jeden bývalý ruský bankéř s napojením na ruský stát.

Koordinační schopnosti nové ekonomické rady určí, jak moc bude Rusko schopné zahájit případnou novou ofenzivu na Ukrajině. „Hlavním problémem pro Kreml je otázka, kdy bude armáda připravena zahájit novou vojenskou akci na Ukrajině. Příprava zbraní, střeliva a podobně o těchto plánech rozhodne,“ řekl Nikolaj Petrov, vedoucí výzkumný pracovník pro Rusko a Eurasii v londýnském think-tanku Chatham House.

Velký německý výrobce vymyslel trik, jak obejít embargo vývozu do Ruska

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám