Hlavní obsah

Žadatel o dávku ukáže účet. Dojde k průlomu bankovního tajemství, varuje úřad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřad práce se dostane snáz k údajům o bankovních účtech žadatelů o sociální dávky i členů jejich rodin. Podle Úřadu pro ochranu osobních údajů to poškodí právo na ochranu soukromí a dojde k prolomení bankovního tajemství. Přesto ale návrh na změnu po přijetí Sněmovnou směřuje ke schválení i v Senátu a její platnosti od ledna nikdo bránit nebude.

Foto: Petr Horník, Právo

Změnu předložil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) se skupinou poslanců jako pozměňovací návrh ve Sněmovně.

Článek

Úprava je součástí novely zákona o státní sociální podpoře. Pozměňovací návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) schválili poslanci. Pokud projde i Senátem, budou si moci úřady od bank vyžádat nejen obecné informace o účtech žadatelů o dávky a lidí, kteří s nimi bydlí, nýbrž také informace o stavu a pohybech na účtech.

„Chceme eliminovat zneužívání systému dávek – to, že nám dneska někdy lidé zatajují část příjmu a my si to neumíme ověřit,“ odůvodnil krok Jurečka v rozhovoru pro Právo.

Úřad pro ochranu osobních údajů to však odmítl. „Navrhované ustanovení je nepochybně zákonným průlomem do bankovního tajemství a dotčením základního práva na ochranu na soukromí,“ prohlásil mluvčí úřadu Milan Řepka.

Novinka v bankovnictví: peníze se dají z účtu posílat na číslo mobilu

Finance

Dodal navíc, že není vhodné, aby se zásadní novelizace schvalovala bez detailnějšího odůvodnění. „Neboť se tak fakticky omezuje parlamentní debata o přiměřenosti a účelnosti takového zásahu,“ poznamenal Řepka.

Na hrozbu prolomení bankovního tajemství upozornil i výkonný ředitel nevládní organizace Iuridicum Remedium Jan Vobořil. Mluvčí České spořitelny Filip Hrubý zase MF Dnes řekl, že v případě změny bude nutné upravit definici a rozsah bankovního tajemství.

Jak ale zjistilo Právo, s návrhem v principu nemají problém ani senátoři a ani banky. „S vládou jsme o tom jednali,“ sdělil za Českou bankovní asociaci Radek Šalša.

„Žadatel něco po státu chce, tak by stát měl dostat informace,“ řekl k záměru zpřístupnit bankovní účty předseda největšího senátního klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra. „Ale samozřejmě se musíme s návrhem dopodrobna seznámit, aby byl vyvážený,“ dodal.

„Jestli člověk chce vstoupit do sociálního systému, měl by pro to dát souhlas. Pokud ho nedá, měl by z něj být vyřazen, protože by to naznačovalo, že něco skrývá,“ míní předseda klubu ANO a SOCDEM Miroslav Adámek.

Ministerstvo: Dávky je nutné odůvodnit

Podle mluvčího ministerstva práce Jakuba Augusty se o prolomení tajemství nejedná, jelikož majitel účtu nebo účtů musí dát s tímto postupem svůj souhlas. „Už nyní musí dokládat, kolik účtů má a jaký je na nich zůstatek, odteď se to bude dít s jeho souhlasem automaticky,“ podotkl.

Žadatelé a příjemci dávek pomoci v hmotné nouzi musí podle Augusty prokázat, že využili veškeré své dostupné prostředky pro zlepšení své situace a pomoc státu je odůvodněná.

Mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů Řepka poznamenal, že ústavnost předpisu může přezkoumat pouze Ústavní soud, nejčastěji na základě návrhu jiného soudu nebo skupiny zákonodárců. K tomu se však podle zjištění Práva neschyluje ani ze strany samotného úřadu, který změnu zpochybňuje.

„Nedisponuji informací, že bychom se k něčemu podobnému chystali,“ řekl Právu Řepka.

Chudoba v Česku ohrožuje miliony lidí včetně střední třídy

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám