Hlavní obsah

Za vodu si Pražané příští rok připlatí

Platby Pražanů za vodu v příštím roce meziročně vzrostou o šest procent na 107,72 Kč za metr krychlový. Vyšší meziroční nárůst bude u stočného. Vyplývá to z dokumentu, který v pondělí schválili pražští radní. S šestiprocentním zvýšením ceny počítá podle svého mluvčího Tomáše Mrázka rovněž firma Pražské vodovody a kanalizace (PVK), která definitivní sazbu nyní vypočítává.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pro obyvatele metropole to znamená, že měsíčně jim voda zdraží asi o 21 korun na osobu, což představuje 252 korun za osobu za rok. Větší nárůst ceny se podle dokumentu promítne do stočného, které vzroste o 10,7 procenta na 51,84 koruny za metr krychlový. V případě vodného bude cena vyšší o dvě procenta a lidé zaplatí za metr krychlový 55,88 koruny.

Přesná částka, o kterou vodné a stočné podraží, se ale může ještě změnit. „V tuto chvíli se dodělávají kalkulace, předpokládáme, že zvýšení ceny bude okolo šesti procent. Definitivní číslo bychom měli mít v příštím týdnu,” řekl mluvčí PVK Mrázek.

Cena elektřiny poroste až o 50 procent, plynu ještě víc, řekl Havlíček

Ekonomika

Podle materiálu schváleného radními je zdražení způsobeno mj. zdražením dodávané vody z Želivky a Káraného, růstem provozních nákladů Pražské vodohospodářské společnosti (PVS) o nově vybudovanou infrastrukturu nebo růst nákladů na opravy.

Distribuci vody má v Praze na starosti PVK, která má do roku 2028 pronajatu vodovodní síť od městské firmy PVS. Většinovým vlastníkem PVK je francouzská firma Veolia a menšinovým potom hlavní město Praha. Po roce 2028, kdy skončí nájemní smlouva mezi PVK a PVS, hlavní město odkoupí zbylý podíl v PVK a stane se jediným vlastníkem.

Život rodin zdraží měsíčně o tisíce

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám