Hlavní obsah

Cena elektřiny poroste až o 50 procent, plynu ještě víc, řekl Havlíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cena elektřiny poroste v příštím roce o 30 až 50 procent, cena plynu o 50 až 70 procent, řekl v pondělí ministr průmyslu a obchodu v demisi Karel Havlíček (ANO). Uvedl to s odkazem na jednání se zástupci ČEZ.

Foto: ČTK

Karel Havlíček

Článek

„Předpokládá se, že zdražení by mohlo být po větší část příštího roku. Zaměření se na dočasnou pomoc je nedostačující

Vliv na zdražování má podle něj a premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) rostoucí cena emisních povolenek, které ovlivňují cenu energie z 20 až 30 procent. Vláda chce lidem odpustit DPH nebo poplatek za obnovitelné zdroje. Pokud vládou projdou oba návrhy, domácnostem se sníží platba za energie asi o 35 procent.

„S oběma návrhy půjdeme ve středu do parlamentu. Situace v příštím roce bude velmi náročná a je řešitelná mixem všech zmiňovaných nástrojů,” řekl Havlíček.

Teplo zdraží v celém Česku. V Děčíně víc než o polovinu

Ekonomika

Podle něj jsou odpuštění DPH a poplatku za obnovitelné zdroje jediná plošná opatření, která je možné udělat. Česko dá ročně na obnovitelné zdroje zhruba 46 miliard korun, 20 miliard z toho přispívají domácnosti a firmy. V roce 2022 by měl celou výši podpory uhradit stát. Příspěvek nyní činí 495 korun za každou spotřebovanou megawatthodinu.

Podle Havlíčka jde o krátkodobou podporu, ve střednědobém horizontu je třeba se zaměřit na plyn a jádro.

„Jádro je zdroj stabilní a v dlouhodobém horizontu může problém vyřešit. Navíc je to zdroj za přijatelné prostředky. Je to ale otázka dalších 15 až 17 let, do té doby je řešením plyn a přiměřené utlumení uhlí,” dodal ministr průmyslu a obchodu v demisi.

Zdražují povolenky

Česko zároveň chce, aby se do obchodování vrátilo asi 400 milionů emisních povolenek, o jejichž stažení do rezervy rozhodla Evropská komise (EK). Pokud by EK uvolnila povolenky zpět na trh, zastavil by se podle Havlíčka růst jejich cen.

Cena emisních povolenek v Evropské unii vystoupala v polovině týdne na více než 90 eur za tunu oxidu uhličitého vypuštěného do atmosféry a podle analytiků by mohla do konce letošního roku vzrůst na 100 eur (více než 2500 Kč) za tunu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám