Hlavní obsah

Za nedostatek zeleniny a ovoce v Británii brexit příliš nemůže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku a dalších jiných koutech Evropy v posledních týdnech zdražily ovoce a zelenina. Ještě hůře ale na tom ve srovnání se zbytkem Evropy je Velká Británie, kde některé obchody už dokonce musely zavést prodej některých druhů zeleniny a ovoce na příděl. Na vině podle odborníků není ani tak brexit jako spíše nevýhodná geografická poloha.

Foto: Phil Noble, Reuters

Cedule upozorňující na omezení nákupu rajčat na maximálně dva kusy v jednom ze supermarketů obchodního řetězce Morrisons ve velšském městě Holyhead

Článek

Britové jsou na dovozu v zimním období ještě více závislí než jiné evropské země. Během zimy a jara totiž produkují například jen pět procent vlastních rajčat a deset procent vlastních salátů. Zbytek obstarávají právě dodávky odjinud, jmenovitě především z Maroka a Španělska, kde však letošní úrodu negativně ovlivnilo špatné počasí.

Jistou úlohu v celém problému sehrává také brexit, který celou situaci nijak neulehčuje, byť rozhodně se nedá označit za hlavní příčinu. „To, že Spojené království je mimo EU a jednotný trh, nepomáhá, ale nemyslím si, že to je hlavní důvod, proč je ve Spojeném království nedostatek,“ řekla serveru BBC Ksenija Simovičová, poradkyně Copa-Cogeca, skupiny zastupující farmáře a zemědělská družstva v EU.

Podle ní podniky v Evropě na rozdíl od těch britských těží jednak z toho, že jsou blíže místu, kde se potřebná zelenina a ovoce pěstují, a jednak také z jednodušších a lépe koordinovaných dodavatelských řetězců. Pokud tedy dojde k nedostatku v nabídce, tak produkce, která je k dispozici, nakonec jednoduše zůstane na jednotném evropském trhu.

Prázdné regály v Británii. Obchody prodávají rajčata či okurky na příděl

Ekonomika

Také podle experta Chrise Whitea ze serveru Fruit Net je částečným důvodem toho, proč je Británie na tom hůře než EU, skutečnost, že země je ostrovním státem odděleným od pevninské Evropy.

„Pro dodavatele je méně nákladné dodávat do Nizozemska a dalších zemí v severní části (Evropy), protože nemusí ve vyjednávání řešit Lamanšský průliv, který zvyšuje náklady,“ řekl White pro server zpravodajské stanice Euronews.

Stejnému problému čelí také Irsko, které je rovněž součástí Britských ostrovů, avšak na rozdíl od Velké Británie je součástí EU. Jeho geografická poloha je zkrátka v tomhle směru nevýhodou.

Ke krizi na britském trhu ale podle zemědělců přispěla také malá podpora ze strany vlády, která podle Národního svazu farmářů nezahrnula zahradnictví do vládní pomoci proti drahým cenám energií. Zemědělci tak v důsledku toho nevypěstovali dostatečné množství, aby mezeru v exportu pokryli.

Podle odborníků se situace v Británii zlepší až za několik týdnů. Vše se bude odvíjet od toho, jak moc nadcházející úrodu ovlivní počasí. S koncem zimy by se ale situace měla vrátit do normálu.

Proč je zelenina tak drahá? Zásoby ve sklenících jsou kvůli cenám energií menší

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám