Hlavní obsah

Prázdné regály v Británii. Obchody prodávají rajčata či okurky na příděl

Dva z největších obchodních řetězců ve Velké Británii prodávají čerstvou zeleninu a ovoce na příděl. Na vině je špatná úroda u zahraničních dodavatelů a domácí krize v zemědělství, informoval server The Telegraph. Krize by mohla trvat několik týdnů.

V Británii čelí nedostatku ovoce a zeleniny, regály zejí prázdnotouVideo: AP

 
Článek

V britských supermarketech prodejců Asda a Morrisons v posledních dnech často zejí regály se zeleninou a ovocem prázdnotou. Obchodní řetězce trpí výrazným nedostatkem zásob, a tak zákazníkům nařizují, kolik rajčat, okurek či paprik si mohou koupit.

Asda omezila množství na maximálně tři kusy z každého ovoce a zeleniny. Konkrétně se to týká rajčat, paprik, okurek, hlávkového salátu, brokolice, květáku a malin. Morrisons zašel v omezení ještě dál a od středy dovolí zákazníkům koupit maximálně dvě rajčata, okurky, salát a papriky.

Foto: AP

V Británii čelí nedostatku ovoce a zeleniny, regály zejí prázdnotou

Oba prodejci neuvedli, jak dlouho budou omezení trvat, nicméně podle mluvčího Britského maloobchodního konsorcia je pravděpodobné, že se bude jednat o několik týdnů, uvedl The Telegraph.

Kdo si nejvíc zvýšil marže? ÚOHS prověří ceny u čtyř základních potravin

Ekonomika

Výrazná závislost na dovozu

Důvodem rozsáhlého nedostatku zeleniny a některého ovoce v Británii jsou problémy jak doma, tak i v zahraničí. Tradiční dodavatelé ze Španělska a severní Afriky neměli kvůli záplavám a nízkým teplotám příliš vydařenou úrodu, a tak země svůj export i kvůli obavám o vlastní potravinovou bezpečnost omezily.

Dovoz je přitom pro Británii v zimním a jarním období naprosto zásadní. The Telegraph poukázal, že země během tohoto období produkuje jen pět procent vlastních rajčat a deset procent vlastních salátů. Zbytek obstarávají právě dodávky ze zámoří.

Ke krizi ale přispěla také domácí situace. Zemědělci tvrdí, že kvůli vysokým cenám energií nevypěstovali dostatečné množství, aby mezeru v exportu pokryli.

Byla to jen otázka času

Šéf Britské asociace pěstitelů Jack Ward prohlásil, že zelenina na příděl byla jen otázkou času, protože tuzemským dodavatelům vzrostly náklady, které se ovšem nepropsaly do cen za produkci. Zkritizoval tak obchodní řetězce.

„Pokud maloobchodníci nebyli připraveni říci pěstitelům ‚Podpoříme vás, dáme vám cenu, kterou potřebujete‘, pak plodiny nebyly zasazeny,“ řekl Ward s tím, že situace se podle něj bude dál opakovat.

„Byli jsme ukolébáni falešným pocitem bezpečí, že vždy bude někdo na světě, kdo dokáže dodávat. Dodavatelský řetězec odvedl fantastickou práci, když našel někoho někde na světě, kdo může dodávat. V tomto ohledu jsme se ale dostali na konec cesty,“ doplnil.

V Severní Koreji hrozí hladomor, země po 23 letech snížila příděly potravin vojákům

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám