Hlavní obsah

Proč je zelenina tak drahá? Zásoby ve sklenících jsou kvůli cenám energií menší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zelenina a ovoce v Česku v posledních týdnech zdražují. Jedním z hlavních důvodů je aktuální zimní období, ve kterém běžně není dostupnost některých druhů tak velká jako v teplejších měsících roku. To vede k určitému omezení nabídky a tím pádem i vyšším cenám v obchodech. Podle zástupců ovocnářů a zelinářů pak situaci umocňuje skutečnost, že skladové zásoby v Česku jsou menší než obvykle, protože pěstitelé snížili kvůli drahým cenám energií svou produkci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Všudypřítomná vysoká inflace v Česku se silně projevuje v cenách potravin. V poslední době je pak citelný nárůst u zeleniny a ovoce. Podle dat Českého statistického úřadu v lednu meziměsíčně vzrostly ceny zeleniny o 7,3 procenta, v případě ovoce to bylo dokonce o 9,8 procenta.

Podle Zelinářské unie Čech a Moravy jsou rostoucí ceny odrazem současné situace na společném evropském trhu, na niž má vliv kombinace několika faktorů. Jedním z nich je obvyklý sezonní vývoj, kdy se v zimě do cen promítají náklady na skladování zeleniny a zároveň je omezená její dostupnost. Každoročně jsou tak na konci zimy dražší například salátové okurky, papriky nebo košťáloviny jako květák či brokolice.

Letos se ale přidaly i další negativní okolnosti: energetická krize vedoucí k násobnému růstu cen vstupů do zemědělství nebo navýšení úrokových sazeb, které vedlo ke zdražení úvěrů.

Drahé energie ohrožují pěstitele zeleniny

Ekonomika

„Mnozí pěstitelé se v obavách z extrémní ceny energie rozhodli na podzim místo naskladnění zeleniny pro přímý prodej. V případě produkce ze skleníků pak provozovatelé na zimní měsíce podstatně omezili nebo úplně pozastavili produkci. Aktuálně se tak projevují menší zásoby a objem čerstvé plodové zeleniny (rajčata, papriky, okurky) je na trhu nedostatečný,“ vysvětlila Zelinářská unie ve svém stanovisku k vysokým cenám zeleniny.

Zelenina se tolik nevyplácí

Podle předsedy Ovocnářské unie ČR Martina Ludvíka je Česko závislé na dovozu i těch druhů zeleniny a ovoce, které si může pěstovat samo. Soběstačnost se tak pohybuje jen mezi 30 až 50 procenty, sdělil Novinkám. „Je zde nedostatečná podpora pěstitelů a zpochybňování vlastní soběstačnosti od mnoha vlád. Nejde o 100procentní soběstačnost, ale určitou míru bezpečnosti právě pro případ, kdy kvůli třeba neúrodě či jiným okolnostem bude produkce chybět,“ řekl.

Problém vidí také u obchodních řetězců, které chtějí nakupovat co nejlevněji, což se ovšem zemědělcům nevyplácí, a tak raději pěstují ekonomicky zajímavější plodiny jako obilí či řepku. I proto se domácí produkce snižuje, což přirozeně povede k navýšení dovozu například z levného Polska.

Ovocnáři: Ztráta ze sklizně jablek bude čtvrt miliardy

Ekonomika

Zlepšení na jaře

Mluvčí zelinářů Alice Kouřilová zase v odpovědi pro Novinky poukázala na to, že pro větší soběstačnost chybějí českým pěstitelům sklady. „Pokud jich budou mít více, mohou na podzim více uskladnit a během zimy budeme méně závislí na dovozech těch druhů, které u nás úspěšně pěstujeme a které jsou tradičně žádané (cibule, zelí, kořenové druhy). Další pomocí může být pro zelináře i snížení ceny práce, například snížením odvodů za sezonní zaměstnance,“ vypíchla některá možná řešení.

Zelináři předpokládají, že ceny se u většiny základních druhů zeleniny stabilizují na přijatelnější úrovni s nástupem nové sklizně na jihu Evropy (Itálie, Španělsko, Portugalsko). „Avšak výraznou změnu očekáváme až příchodem hlavní sklizňové sezony během léta u polní zeleniny. U krytých ploch očekáváme výrazné zlepšení situace už v jarních měsících,“ uvedla unie.

Anketa

Omezili jste v poslední době kvůli vysokým cenám nákupy zeleniny?
Ano.
78,6 %
Ne.
12,3 %
Jen u těch druhů, které zdražily nejvíce.
9,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 359 čtenářů.

Prázdné regály v Británii. Obchody prodávají rajčata či okurky na příděl

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám