Hlavní obsah

Za dovolenou dali čtvrt milionu, ale do zničeného hotelu nemohou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Situaci ohledně již zakoupených zájezdů na řecký Rhodos nadále provázejí vypjaté nervy a nejistota. Lidé řeší, zda vůbec na ostrov, byť na jeho sever požáry nezasažený, odletět. Někteří se pak s cestovními kancelářemi přetahují o často nemalé peníze, které už zaplatili.

Foto: Eurokinissi, Reuters

Zničený hotel po požáru na Rhodu

Článek

„Byla jsem v klidu, ale už ne­jsem. Obávám se, že cestovka situaci nezvládne. Prakticky nekomunikuje,“ řekla Právu Radka K., matka dvou malých dětí z Prahy, která má 9. srpna odcestovat s rodinou do Lindu.

Za dovolenou pro šest lidí zaplatili čtvrt milionu korun a už vědí, že v zarezervovaném hotelu bydlet nemohou, protože je zničený.

„Koupili jsme dovolenou přes agenturu Invia. Cestovní kancelář nás odkázala na ni. Od agentury jsme se dozvěděli, že hotel se letos už neotevře,“ popsala paní Radka.

Kompenzace za zájezd? Podle okolností

Ekonomika

Informace od Invie pochopila tak, že když nebude souhlasit s alternativní destinací i mimo Řecko, tak by jí cestovní kancelář měla vrátit celou cenu zájezdu. Zatím má ale před sebou samé otazníky.

Posečkejte, apelují cestovní kanceláře

Cestovka jí odepsala, ať ještě vyčká. Z Invie, co se týče hledání náhradních míst, dostala podobnou odpověď. „Primárně operujeme s odlety do 31. července. Kontaktujte nás prosím v příštím týdnu,“ zní poslední zpráva od operátora Invie.

I ostatní cestovky pod náporem dotazů apelují na ty, kdo mají odletět později, aby se snahou o řešení posečkali.

„Nemůžeme teď řešit klienty mající odletět za čtrnáct dní. Situace se velmi mění. U pozdějších odletů je potřeba prosím vyčkat,“ řekla Právu mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková.

Podobně reagují i další cestovní kanceláře. Jenže to je pro mnohé rodiny velká nejistota.

Nemálo lidí by chtělo vrátit v plné výši peníze, jenže do toho se cestovkám nechce a snaží se u co možná největšího množství klientů řešit situaci změnou hotelu a termínu.

Čech na severu Rhodu: O požárech jsme tu ani nevěděli

Evropa

„Řekli nám, že nemáme nárok cokoliv měnit a peníze zpět nedostaneme. Náš let se uskuteční. Podle cestovky je tam bezpečno. Na ministerstvu zahraničí mi ale řekli, ať rozhodně nejezdím, stejně tak mě informovali lidé, kteří na ostrově jsou,“ napsala na Facebooku Klaudie Urbanová.

Podle svých slov do letadla nenastoupila. „Zůstali jsme v Česku jako každý člověk se zdravým rozumem,“ dodala.

„Vím, že nás spousta lidí bude mít za magory, ale my jsme se rozhodli to risknout, protože spolu to dáme,“ napsala naopak na síti Lucie Jiříčková.

Jako důvod v debatě pod příspěvkem uvedla obavu z toho, že přijde o peníze, které za zájezd zaplatila.

„Prostě jsme to zkusili. V případě ohrožení ujedeme. Nenecháme propadnout šedesát tisíc korun,“ dodala. Zájezd má podle svých slov pojištěný. V podmínkách je však uvedeno, že storno se vztahuje jen na nemoc anebo na rozhodnutí ze strany kanceláře.

Slevy výjimečně

I přes dramatickou situaci v části ostrova zůstávají ceny zájezdů na Rhodos prakticky beze slevy.

Mezi výjimky se u agentury Invia řadí například sleva 23 procent koncem září v lokalitě Stegna nebo 38procentní sleva od poloviny srpna v resortu Kolymbia.

Pohled na mapu ukazuje, že lokalita není od ohnisek tak vzdálená jako severní resorty. Podle úterního sdělení CK Travel Family, která zde má klienty, nicméně nejsou „oblasti Stegna, Faliraki a Kolymbia nijak dotčeny požáry a služby probíhají v plném rozsahu“.

Kancelář ovšem, stejně jako ostatní, doporučuje všem klientům provést před odletem registraci v systému Drozd, který provozuje ministerstvo zahraničí (https://drozd.mzv.cz).

Rhodos opustilo 800 Čechů, dalších 1000 jich přijelo

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám