Hlavní obsah

Rhodos opustilo 800 Čechů, dalších 1000 jich přijelo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle informací cestovních kanceláří se na řeckém ostrově Rhodos momentálně nachází zhruba 4500 českých turistů, na ostrově Korfu, kde také hoří, pak 2600. Rhodos sice v pondělí opustilo 800 Čechů z postižených oblastí, dalších 1000 jich ale přijelo do míst, která nejsou prohlášena za nebezpečná.

Foto: Profimedia.cz

Z turistických pláží plných lehátek nezbylo téměř nic

Článek

Situace na Rhodu je stále vážná, ale podle informací místních orgánů by měla být stabilizovaná, řekl Martin Smolek, vrchní ředitel právní a konzulární sekce ministerstva zahraničních věcí (MZV).

Do oblastí především na severu země tak české cestovní kanceláře stále posílají turisty. Pro turisty z postižených oblastí naopak míří na to samé letiště repatriační lety. Za dnešek přiletí zpět do ČR čtyři.

Ministerstvo zahraničí v současné chvíli neeviduje Čechy, kteří by se nedostali na zpáteční let z Řecka, uvedl Smolek po večerním jednání se zástupci cestovních kanceláří.

Necestujte do postižených oblastí

Ministerstvo turistům doporučuje, aby necestovali do oblastí, které jsou požáry postižené. Na Rhodu jsou aktuálně nejpostiženějšími oblastmi Gennadi, Bati a Asklipeio. „Lokality Gennadi a Bati se aktuálně evakuují. V oblasti Asklipeio došlo ke znovuvznícení ohňů, které se šíří jižním směrem,“ uvedl úřad dnes odpoledne na webu.

Zároveň ministerstvo uvedlo, že nemá nástroj, jak zakázat cestovním kancelářím lety na celý ostrov. MZV může vydávat pouze doporučení pro občany, ale nemůže vstupovat do vztahů mezi cestujícími a kancelářemi.

Slovenští hasiči zasahují při požárech na Rhodu nedaleko Asklipia na jihu zeměVideo: AP

S CK dále zástupci ministerstva zahraničí probírali aktuální povětrnostní situaci. „Dostali jsme před relativně krátkou chvílí informaci od řecké civilní ochrany o požáru v okolí obce Kalathos. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli vedle Kalathu zpátky zařadit mezi nebezpečná území i oblast Lindos,“ poznamenal Smolek. Ministerstvo tak učinilo zejména z důvodu sníženého přístupu do obce právě kvůli požáru u letoviska Kalathos a silničnímu spojení mezi obcemi.

Ministr zahraničí Jan Lipavský na Twitteru napsal, že kromě 4500 lidí na Rhodu zůstává také 2600 Čechů na Korfu.

Sebrat děti a doklady. Na Rhodu je totální chaos, popsali turisté po příletu

Domácí

Hoří na Korfu a v lokalitě Karystos

Na ostrově Rhodos byly postiženy také oblasti Kiotari, Pylonas, Laerma, Lardos, Lindos, Kalathos, Malona, Peukous, Massari a Charaki. „V těchto oblastech jsou však požáry momentálně patrně na ústupu a teoreticky pod kontrolou; ovšem, situace je velmi proměnlivá a může se rychle změnit i k horšímu,“ dodal resort.

S požáry ale bojují také na ostrově Korfu, kde je riziko jejich šíření v severovýchodní oblasti. Evakuace se uskutečnila v 17 oblastech. „Velký požár začal také v lokalitě Loutses, s rizikem šíření severovýchodně. Z oblasti bylo evakuováno 2466 osob, prozatím nejsou hlášeny škody na majetku,“ uvedlo ministerstvo.

„Velký požár je na ostrově Evia/Euboea v lokalitě Karystos (evakuovány byly čtyři oblasti). Na ostrově v neděli večer vznikl nový požár v oblasti Platanistos, kde ze sedmi míst bylo evakuováno 2000 osob. Další ohnisko požáru je nově v oblasti Achaia/Aígio na severozápadním Peloponésu,“ dodal úřad. Na Krétě je pak nejvyšší, pátý stupeň rizika požárů v okresech Rethymno, Heraklion a Lassithi.

Před a po. Záběry z hotelu na Rhodu, který sežehly plameny

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám