Hlavní obsah

Největší boháči světa si letos polepšili o čtvrtinu. Ten nejbohatší ale o 200 miliard zchudl

Novinky, bož

Jmění nejbohatšího člověka planety a majitele Amazonu Jeffa Bezose za letošní rok kleslo o 8,75 miliardy USD (téměř 200 miliard Kč) na 116 miliard (2,63 bilionu Kč). Vyplývá to z žebříčku 500 nejbohatších lidí světa serveru Bloomberg. Součet jmění 500 nejbohatších obyvatel planety činí podle výpočtu ČTK 5,9 bilionu USD (134,2 bilionu korun), což je o čtvrtinu více než ve stejný den loňského roku.

Foto: koláž Novinky.cz s ČTK/AP a Právo

Petr Kellner a Jeff Bezos

Článek

Česká republika má v žebříčku zastoupení díky nejbohatšímu Čechovi Petru Kellnerovi, který se umístil na 111. příčce. Jeho jmění se meziročně rozrostlo o 1,33 miliardy dolarů (30,2 miliardy korun) na 12,8 miliardy dolarů (290 miliard korun).

Hodnota majetku druhého nejbohatšího člověka na světě a zakladatele Microsoftu Billa Gatese stoupla o 23,1 miliardy dolarů (524 miliard korun) na 113 miliard (2,56 bilionu korun).

Na třetím místě žebříčku Bloomberg Billionaires Index se umístil Francouz Bernard Arnault se 106 miliardami dolarů (2,4 bilionu korun), což je o 37,7 miliardy (856 miliard korun) více než před rokem. Arnault stojí v čele představenstva koncernu LVMH, jehož součástí je například značka Louis Vuitton.

Gates už není druhý nejbohatší na světě. Předběhl ho Francouz Arnault

Ekonomika

Čtvrté místo obsadil legendární investor Warren Buffett, který si svými investorskými úspěchy si vysloužil přezdívku „věštec z Omahy”. Jeho jmění se za rok zvýšilo o 5,26 miliardy dolarů (119,5 miliardy korun) na 89,1 miliardy (zhruba dva biliony korun).

Majitel Facebooku Mark Zuckerberg je podle Bloombergu pátým nejbohatším člověkem planety. Jeho jmění činí 79,4 miliardy dolarů (1,8 bilionu korun), což je o 27,4 miliardy dolarů (622 miliardy korun) více než před rokem.

Reklama

Související články

Největší boháči světa letos zchudli

Čtyřem stovkám nejbohatších lidí planety se letos nepatrně ztenčil majetek. Největší světoví boháči přišli celkem o 19 miliard dolarů, tedy zhruba o 468...

Forbes: Babiš je bohatší než Trump

Aureola miliardáře, na níž si americký prezident Donald Trump docela zakládá, se musí sklonit před „konkurencí“ v osobě českého premiéra Andreje Babiše....

Výběr článků

Načítám