Hlavní obsah

Majitel Amazonu Jeff Bezos za den zbohatl o 300 miliard korun

Novinky, ČTK, bož

Jmění majitele amerického internetového obchodu Amazon Jeffa Bezose za pondělí vzrostlo o 13 miliard dolarů (302 miliard korun). Podle agentury Bloomberg jde o největší denní nárůst jmění jednotlivce od roku 2012, kdy agentura začala vést a denně aktualizovat svůj index miliardářů.

Foto: Lindsey Wasson, Reuters

Šéf Amazonu a nejbohatší muž světa Jeff Bezos

Článek

Za nárůstem hodnoty Bezosova majetku stojí vývoj akciového trhu. Akcie Amazonu totiž v pondělí připsaly 7,9 procenta, což je největší denní nárůst od prosince 2018.

K růstu hodnoty akcií přispěl hlavně optimismus ohledně vývoje internetového prodeje, který letos zaznamenává výrazný vzestup.

Aktuálně Bezosovo jmění podle Bloombergu dosahuje hodnoty 189 miliard dolarů (4,38 bilionu korun). Od začátku roku se jedná o nárůst o 74,4 miliardy, tedy o více než dvě třetiny. Za celý loňský rok se totiž Bezosovo jmění snížilo o 8,75 miliardy dolarů (202,75 miliardy korun) na 116 miliard (2,69 bilionu).

Bezos je pořád nejbohatší na světě a Kellner v Česku, oba ale zchudli

Ekonomika

V pondělí se dařilo i druhému nejbohatšímu člověku planety Billu Gatesovi, zakladateli Microsoftu. Hodnota jeho jmění vzrostla o 671 milionů dolarů (15,6 miliardy korun), od začátku roku potom o 4,83 miliardy dolarů (112 miliard korun). Celkově tak aktuálně činí 118 miliard dolarů (2,73 bilionu korun).

Třetí nejbohatší člověk světa, šéf představenstva LVMH (Louis Vuitton, Moët & Chandon, Hennessy) Francouz Bernard Arnault si naopak od začátku roku pohoršil o 10,6 miliardy dolarů (245,8 miliardy korun). Nicméně zrovna v pondělí si o 579 milionů dolarů (13,43 miliardy korun) polepšil. Jeho jmění tak aktuálně činí 94,7 miliard dolarů (2,2 bilionu korun).

Většinu jmění největších boháčů světa tvoří vlastnický podíl v jejich společnostech. Aktuální hodnota je tak náchylná vůči výkyvům na akciových trzích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám