Hlavní obsah

Vstup Vodafonu do ČR přiostří boj mezi operátory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zákazníci všech mobilních operátorů se zřejmě mohu těšit na lepší služby. Vstup největšího světového hráče na malý trh v ČR může pořádně zahýbat s rozložením trhu. Na českém trhu nyní působí tři operátoři, kteří svádějí tvrdý boj. Vodafone se určitě nespokojí jen se 17 procenty trhu, která má nyní Oskar, a bude chtít své konkurenty o zákazníky připravit. Zvlášť pokud od příštího roku začne platit přenositelnost čísel.

Foto: Magdaléna Hladká

Herec Jan Dolanský při natáčení jednoho z dílů na hradě ve Zlíně-Malenovicích.

Článek

Tarifní zákazníci si budou moci po vypršení smlouvy nechat staré číslo a volně přejít k jinému operátoru, aniž by museli měnit číslo.

"Cenovou válku bych nečekal, spíše nové služby, výhody ze začlenění do největší skupiny, výhodnější roaming a podobně," řekl analytik Wood Jan Slabý. Levnější roaming bude operátor moci nabídnou hlavně proto, že má podíl ve 14 evropských operátorech.

Oskar, který je nyní nejzaostalejší v technologiích a neinvestuje tolik, jako konkurence, by s nástupem Vodafonu mohl dohnat i tento handicap.

Konkurence je klidná, ale důvod k obavám má

Konkurenční operátoři Eurotel a T-Mobile přijali zprávu zdánlivě klidně. Musí jim ale být jasné, že konkurence této váhy znamená přinejmenším stop zdražování služeb. Naopak si budou muset začít stále více předcházet firemní zákazníky, kteří by se mohli nechat službami světového operátora zlákat.

"Pro Eurotel a T-Mobile není zpráva příliš dobrá. To, že Vodafone zaplatí TIW devítinásobek EBITDA (zisku před odečtením odpisů a úroků), znamená, že investici věří a bude Eurotelu a T-Mobilu ubírat podíl na trhu," tvrdí ve zprávě analytická společnost Wood Vodafone dal za Oskar asi 30 miliard korun, což je nejvyšší suma, jakou kdy nějaká firma za soukromou firmu v ČR nabídla.

Kolbiště největších hráčů

Mluvčí Eurotelu Diana Dobálová připomněla, že již nyní je český mobilní trh vysoce konkurenční a patří k nejrozvinutějším v Evropě. Navíc se vstup světového hráče do Oskara očekával.

S konkurencí světových hráčů má větší zkušenosti T-Mobile. Podle jeho mluvčího Jiřího Hájka T-Mobile a Vodafone soupeří na čtyřech evropských trzích, a proto firma ví, co od svého konkurenta očekávat. "Zvýšení konkurence vítáme, protože z toho bude profitovat zákazník," dodal.

Desetimiliónový trh v ČR by se navíc mohl stát opravdovým kolbištěm světových operátorů. Pokud se Eurotel, v rámci privatizace dostane do rukou francouzského Orange, vypukne opravdový boj. Orange patří pod France Télecom, který se s konsorciem Blackstone/CVC/Providence uchází v soutěži o Český Telecom. Pokud by v soutěži vyhrál, Eurotel by zřejmě přešel pod správu Orange.

Je jasné, že značka Oskar v nejbližších měsících zanikne, stejně jako logo firmy, a nahradí ji jméno i typické logo Vodafonu.

Vizitky českých operátorů a Vodafonu
názevzačátek provozupočet zákazníků (v mil.)tržby 2004
Eurotel19914,5926 mld. Kč
T-Mobile1996 (jako Paegas)4,3624 mld. kč
Oskar20001,8313,4 mld. Kč
Vodafone198415061,8 mld USD

Reklama

Související články

Oskara koupí světový operátor Vodafone

Největší mobilní operátor na světě, britský Vodafone, se dohodl s majitelem nejmenšího českého operátora Oskar, kanadskou společností TIW, že koupí...

Výběr článků

Načítám