Hlavní obsah

Oskara koupí světový operátor Vodafone

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Největší mobilní operátor na světě, britský Vodafone, se dohodl s majitelem nejmenšího českého operátora Oskar, kanadskou společností TIW, že koupí stoprocentní podíl v české společnosti. Společně s Oskarem prodal TIW Vodafonu i většinu rumunské mobilní jedničky Mobifonu. Za oba britská firma zaplatí 3,5 miliardy dolarů, tedy asi 77 miliard korun.

Foto: Barbora Frindová
Článek

Necelou miliardu dolarů k ceně navíc Vodafone dá na umoření dluhů společností. Vodafone to oznámil v úterý.

"Jsem velmi potěšen, že společnosti MobiFon a Oskar, které jsou rychle rostoucími firmami, se stanou součástí Vodafonu," řekl v oznámení výkonný ředitel Vodafonu Arun Sarin. Transakce je podle něj plně v souladu s plánem firmy rozšířit své působení do střední a východní Evropy.

V rumunském operátoru koupil Vodafone 79 procent a svůj podíl navýšil na 99 procent. MobiFone má asi 47 procent rumunského trhu.

Světový hráč zlepší služby

Vstup světového operátora na český trh podle analytiků zlepší kvalitu služeb všech operátorů. Vodafone, který vlastní operátory v mnoha evropských zemích, by jistě zlevnil především hovory do zahraničí.

Vodafone se zřejmě bude snažit posílit pozici Oskara na českém trhu. Nyní má Oskar 17procentní podíl. Síť začal provozovat v roce 2000. Loni utržil 13,4 miliardy korun, svůj zisk, respektive ztrátu, ale nezveřejňuje.

Výhody pro Vodafone

Jankees Ruizeveld z roterdamské společnosti RobecoGroup, které spravuje akcie telekomunikačních firem tvrdí, že cena, kterou nabídl, odpovídá ceně, kterou operátoři mají. "Přes tyto stále rostoucí trhy se Vodafone může dostat dál na východ, na ruský trh," řekl Ruizeveld agentuře Bloomberg.

Britský operátor se na českém trhu rozhlíží už delší dobu. Uvažoval i o koupi Eurotelu, který je součástí Českého Telecomu. Závaznou nabídku do privatizační soutěže ale nepodal, raději se domluvil s majitelem Oskara, který se po vhodném kupci rozhlížel už delší dobu.

Eurotel má nyní jistou šanci, že se dostane do rukou francouzského operátora Orange, ten je v područí France Télecomu, který se v soutěži uchází o Český Telecom společně s investičním konsorciem Blackstone/CVC/Providence.

Anketa

Myslíte si, že vstupem Vodafonu na český trh se zlepší služby mobilních operátorů?
ano
85,2 %
ne
14,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1376 čtenářů.

Profil Vodafonu

:: Britský operátor Vodafone vznikl v roce 1984 jako pobočka firmy Racal Electronics. Podle tržeb je největším operátorem na světě, podle počtu zákazníků druhým (první je čínský operátor China Mobile). Služby Vodafonu využívá 150 miliónů lidí.

:: Má vlastnický podíl v 27 operátorech na světě

:: Do první ligy firmu v letech 1999 a 2000 vytáhl předloni odstoupivší výkonný ředitel Chris Gent, když Vodafone nejdřív za 60 miliard dolarů pohltil americký Airtouch. Za pár měsíců zaplatil téměř trojnásobnou sumu za německý Mannesmann.

:: Kvůli těmto akvizicím je firma stále ve ztrátě, i když tržby jí prudce rostou, loni dosáhly 61,8 miliardy dolarů.

zdroj: ČTK

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám