Hlavní obsah

Vláda chce využít menší jaderné zdroje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stálý výbor pro výstavbu nových jaderných zdrojů tento týden doporučil vládě k projednání akční plán rozvoje malých a středních reaktorů v Česku.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN)

Článek

„Česká i evropská energetika čelí velkým výzvám jak v důsledku dopadů ruské agrese, tak v rámci procesu dekarbonizace. Je proto potřeba zajistit dostatek dodávek energií pro průmysl a občany,“ prohlásil ministr průmyslu a obchodu a předseda výboru Jozef Síkela (za STAN).

Jeho resort připravuje aktualizaci Státní energetické koncepce a jaderná energie v ní má spolu s obnovitelnými zdroji energie hrát klíčovou roli.

Je potřeba zajistit dostatek dodávek energií pro průmysl a občany
Jozef Síkela

Prioritu má příprava nového reaktoru v Dukovanech i výstavba dalších bloků v elektrárnách Dukovany a Temelín.

Temelín chystá miliardovou výměnu generátorů

Ekonomika

„Perspektivně ale počítáme i s využitím menších a středních reaktorů,“ dodal Síkela. Na základě výsledků dosavadních analýz očekávané výrobní přiměřenosti vychází, že ani výstavba až tří až čtyř velkých bloků nemusí potřebám České republiky stačit, a elektrizační a teplárenskou soustavu bude vhodné perspektivně doplnit i malými a středními reaktory.

První po roce 2030

Malé modulární reaktory, které půjde na rozdíl od těch klasických postavit z větší části v továrně, by se mohly začít prosazovat po roce 2030. Mohly by nahradit dosluhující uhelné elektrárny nebo sloužit jako výrobna tepla pro města.

Energetická společnost ČEZ chce první takový blok zprovoznit ve spolupráci se zahraničními dodavateli v Temelíně kolem roku 2032.

„Jsme v jednání se skupinou sedmi potenciálních dodavatelů. Každý z nich je v nějakém stadiu vývoje svého konceptu a někteří už i ve fázi licenčního procesu. To bude jedno z hlavních hledisek našeho rozhodnutí, do jaké míry se budou schopni posunout v licenčním procesu. Cílíme na zprovoznění prvního takového reaktoru v roce 2032,“ řekla Právu Silvana Jirotková, která v ČEZ vede tým zabývající se rozvojem a stavbou těchto reaktorů.

Celkem by podle jejích slov v Česku mohlo do roku 2045 být v provozu až deset zdrojů.

„Do roku 2045 je potřeba nahradit zhruba 3000 megawattů výkonu po odstavených elektrárnách. To podle velikosti vybraného malého reaktoru znamená kolem deseti jednotek. Ne v deseti lokalitách, ale deset reaktorů. Může jich ale být méně, pokud nakonec zvolíme jeden z větších,“ dodala Jirotková.

Výzkumníci budou zaznamenávat obavy lidí žijících v okolí jaderných elektráren

Věda a školy

Reaktor představil i Rolls-Royce

ČEZ doposud podepsal memoranda o spolupráci v oblasti malých modulárních reaktorů s firmami NuScale, GE Hitachi, Rolls Royce, EDF, Westinghouse, KHNP a Holtec. Do vědeckovýzkumných činností či vývoje malých modulárních reaktorů uvedených firem se chce zapojit prostřednictvím dceřiné společnosti ÚJV Řež.

Reaktor o výkonu 340 MW, což odpovídá bloku uhelné elektrárny, chce nabídnout francouzská EdF se svým projektem Nuward.

Další ze zájemců, severoamerický Westinghouse, představil v květnu koncept reaktoru AP 300. Jedná se o modulární reaktor o výkonu 300 MW, který vychází z provozovaného reaktoru AP1000 včetně hlavních zařízení, konstrukčních prvků, pasivní bezpečnosti a paliva. Nový reaktor je navržen pro více než 80letý životní cyklus.

Koncept malého modulárního reaktoru představil i britský Rolls-Royce. Plánovaná doba provozu je 60 let. Instalovaný výkon činí 470 MW. Je tedy podobný, jako má jeden blok elektrárny v Dukovanech. Doba výstavby zařízení by neměla přesáhnout pět let. Z devadesáti procent by mělo být vyrobeno v továrně a dopraveno na místo provozu.

Malý modulární reaktor

Jaderný reaktor s instalovaným výkonem typicky do 300 megawattů. Oproti nim velké bloky mají výkon přes 1000 MW.
Budou se stavět z velké části v továrně a následně se převezou a sestaví na místě.
To umožní sériovou výrobu až desítek reaktorů ročně a zkrácení doby výstavby.
Budou vhodné pro dodávky elektřiny a tepla do měst nebo průmyslových celků.
Ve světě je připravuje více firem, s osmi z nich spolupracuje ČEZ. První takový reaktor chce uvést do provozu za devět let v Temelíně.

Fukušima zapomenuta. Japonsko křísí jádro ve velkém

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám