Hlavní obsah

Výzkumníci budou zaznamenávat obavy lidí žijících v okolí jaderných elektráren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci z Národního institutu SYRI se sídlem v Brně spustí v květnu výzkum, který zmapuje vnímání kvality života z pohledu vybraných zdravotních charakteristik u obyvatel žijících v okolí obou českých jaderných elektráren. Chtějí se více dozvědět hlavně o obavách a úzkostech lidí ve městech kolem Temelína a Dukovan.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Celkový pohled na jadernou elektrárnu Temelín na snímku z července 2019

Článek

Pro účely studie si badatelé vybrali pět měst srovnatelných z hlediska počtu obyvatel, věkové struktury i vzdálenosti od elektráren.

Konkrétně jde o Náměšť nad Oslavou a Jaroměřice nad Rokytnou na Třebíčsku, Ivančice na Brněnsku, Protivín na Písecku a Týn nad Vltavou na Českobudějovicku, jak ve středu informoval PR manažer institutu SYRI Filip Vrána.

„S dotazníky budeme chodit za lidmi staršími 18 let. Průzkum je unikátní, protože takové šetření v České republice dosud nebylo provedeno, a je cenné pro posouzení zdravotního stavu obyvatel v blízkosti jaderných elektráren,“ uvedl výzkumník SYRI Anton Drobov.

Do modernizace Temelína půjde letos 3,6 miliardy

Ekonomika

Výzkum potrvá do ledna 2024. Zveřejnění výsledků je v plánu za rok.

Dopady války na Ukrajině

Drobov už např. mapoval, jaký měly dopad důsledky rusko-ukrajinské války na duševní zdraví u dospívajících lidí.

„Zjistili jsme, že duševní zdraví je v krizových situacích vysoce ohroženo. Účastníci studie z řad vysokoškoláků byli silně znepokojeni zprávami o válce. Zhruba třetina z nich měla střední až silnou míru úzkosti a deprese,“ popsal Drobov, který pochází z běloruského Minsku a působí na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně.

Extrémní stres se přenáší i na další generace

Zdraví

U žen zaznamenali odborníci při vyšší frekvenci sledování zpráv a používání sociálních médií vyšší úroveň úzkosti a depresivních symptomů. Jsou to podle nich rizikové faktory pro psychické poruchy.

Drobov plánuje data z obou studií porovnávat. Studie souvislostí mezi obavami a úzkostmi z života v okolí jaderných elektráren oproti loňské studii nabídne data od lidí, kteří v případném stresu žijí dlouhodobě.

Anketa

Vadilo by vám (vadí vám) žít v okolí jaderné elektrárny?
Ano
14,2 %
Ne
76,4 %
Nedokážu odpovědět, záleželo by na konkrétním místě
9,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 106 čtenářů.
Národní institut pro výzkum socioekonomických dopadů nemocí a systémových rizik (SYRI) je postaven na posílení vzájemných vazeb a vědeckých spoluprací Masarykovy univerzity v Brně, Univerzity Karlovy v Praze a ústavů Akademie věd ČR. Pod jednou střechou sdružuje 150 vědců z těchto institucí. Má získávat data o sociálních procesech, které provázejí krizové a rizikové situace typu pandemií. Na základě nich pak formuluje doporučení, jak problémy řešit.

Odborníci upozorňují, že přechod na střední školy může být pro Ukrajince náročný

Věda a školy

V českých školách se na konci března učilo 51 281 ukrajinských uprchlíků

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám