Hlavní obsah

Vakcíny nesou výrobcům stamiliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká farmaceutická firma Pfizer, výrobce v Česku nejčastěji aplikovaného preparátu proti covidu Comirnaty, odhaduje, že letos utrží z prodeje vakcín 33,5 miliardy dolarů (718 miliard korun). Desítky a stovky miliard nesou vakcíny i dalším výrobcům.

Foto: Dinendra Haria, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Pfizer, který vakcínu vyvinul ve spolupráci s německou společností BioNTech, vykázal ve druhém čtvrtletí čistý zisk 5,6 miliardy dolarů (121,6 miliardy Kč). Meziročně ho zvýšil zhruba o 60 procent, když se tržby zejména díky prodeji vakcíny téměř zdvojnásobily.

„Druhé čtvrtletí bylo v mnoha ohledech mimořádné. Především byla bezprecedentní rychlost a účinnost naší snahy se společností BioNTech pomoci naočkovat svět proti covidu-19,“ prohlásil výkonný ředitel Pfizeru Albert Bourla.

Zvýšení cen

Výrobci vedle toho v poslední době navýšili ceny, které si za očkovací látky budou účtovat od Evropské unie.

Nová cena za dávku vakcíny Comirnaty firmy Pfizer, vyvinuté společně se společností BioNTech, je 19,50 eura (497 korun), zatímco v předchozích dohodách činila 15,50 eura (395 korun).

Pfizer a Moderna zvýšily ceny vakcín

Koronavirus

Moderna si v poslední dohodě s EU řekla za jednu dávku 25,50 dolaru (548 korun), dříve přitom chtěla 22,60 dolaru (485 korun).

Dodal, že firma do světa dodala už více než miliardu dávek vakcíny a do konce roku očekává dodání 2,1 miliardy dávek.

V tomto roce tak tržby z vakcín budou tvořit téměř polovinu tržeb Pfizeru, upozornil magazín Fortune. Firma předpokládá, že prodeje podpoří poptávka po třetí, „posilovací“ dávce vakcíny a také vakcína pro děti od 5 do 11 let, kterou v USA testuje s povolením federálního lékového úřadu (FDA).

I druhý mimořádně úspěšný výrobce vakcín, americká Moderna, nedávno zvýšil odhad letošních tržeb za očkovací látku na 19,2 miliardy dolarů (412 miliard korun).

Maďaři se mohou jako první v Evropě registrovat na třetí dávku vakcíny

Evropa

Dohromady tedy Pfizer a Moderna utrží asi 1,13 bilionu korun. To je číslo odpovídající zhruba daňovým příjmům rozpočtu Česka. Akcie Moderny se sídlem v Cambridge v Massachusetts za rok posílily o 250 procent. „Moderna je Tesla v oboru biotechnologií,“ prohlásil analytik společnosti Jefferies Michael Yi.

Rostly rovněž akcie Pfizeru, ale ne tak výrazně. Výsledky totiž ovlivnilo loňské vyčlenění části podnikání do společnosti Upjohn a jeho následnou fúzi s firmou Mylan do Viatruse, který se stal největším výrobcem generik na světě. Společnost kromě jiného vyrábí i přípravek na podporu potence Viagra.

Úspěšní Číňané

Také dalším producentům přinášejí vakcíny proti covidu miliardy, ale o řád méně.

Výrobce jednodávkové vakcíny Janssen, americká firma Johnson & Johnson, z ní letos očekává tržby 2,5 miliardy dolarů (54 miliard korun).

Britsko-švédská AstraZeneca celoroční odhad nezveřejnila, za první pololetí však utržila za vakcíny 1,2 miliardy dolarů (26 miliard Kč).

Obětí záplav je v Číně 300. Dosud se uváděla stovka

Svět

Opozdilci jako Sanofi nebo Novavax urvou na trhu menší podíl. Řeč je ovšem o evropském a americkém trhu, neboť v Rusku nebo v Číně se prosadily domácí vakcíny Sputnik V, Sinopharm a Sinovac.

Nedávné odhady hovořily o tom, že dvojice čínských firem by mohla letos za vakcíny utržit až 23 a 25 miliard dolarů (493 a 536 miliard Kč), tedy více než úspěšná Moderna.

Kritici upozorňují, že výrobci schválených preparátů využívají svého postavení a vakcíny prodávají státům po světě předraženě, třeba i 24krát dráž, než jsou výrobní náklady. Poukazují rovněž, že vývoj sice přišel velmi draho, ale výrobci na něj brali nemalé dotace.

Reklama

Související články

EU schválila druhou vakcínu pro děti nad 12 let

Výbor Evropské lékové agentury EMA doporučil v pátek rozšířit použití už dříve schválené vakcíny proti koronaviru Spikevax od firmy Moderna i na děti ve věku...

Pfizer a Moderna zvýšily ceny vakcín

Farmaceutické společnosti Pfizer a Moderna v posledních smlouvách s EU navýšily ceny za vakcíny proti covidu-19. V případě Pfizeru je cenovka vyšší zhruba...

Výběr článků

Načítám