Hlavní obsah

Maďaři se mohou jako první v Evropě registrovat na třetí dávku vakcíny

Budapešť

Od čtvrtka 29. července je možné se v Maďarsku registrovat na třetí vakcínu proti covid-19. Web koronavirus.gov.hu konstatoval, že země umožnila registraci na třetí dávku jako první v Evropě.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Třetí dávka je doporučována rizikovým skupinám včetně starších obyvatel, lidem s chronickými nemocemi a s oslabeným imunitním systémem.

Požádat o ni mohou Maďaři ve věku nad 18 let, kteří jsou minimálně čtyři měsíce plně očkováni dvěma dávkami. „Doporučuje se očkování různými vakcínami. Konečné rozhodnutí je na lékařích,“ uvedl web.

Izrael začne od neděle očkovat třetí dávkou vakcíny

Koronavirus

Zdravotníci povinně

Nejpozději do prvního září 2021 se budou muset maďarští zdravotníci nechat očkovat proti covidu-19. „Do zmíněného termínu musí dostat minimálně první dávku vakcíny,” uvádí se na vládním webu koronavirus.gov.hu.

Maďarští zdravotníci musí povinně na očkování

Koronavirus

Většina zdravotníků je už očkovaná, ale o vakcínu budou muset požádat všichni. „Nařízení podpořila maďarská komora zdravotnických pracovníků,” uvedl web. Pokud se zdravotníci očkovat nedají, od září nemohou ve zdravotnictví pracovat.

Očkování proti covidu-19 začalo v Maďarsku loni v prosinci právě vakcinací zdravotníků. V desetimilionové zemi už bylo očkováno 5 617 270 lidí, z nichž druhou dávku dostalo 5 428 980 osob. Od začátku pandemie bylo v zemi pozitivně testovaných 809 491 lidí a celkem zemřelo 30 026 nakažených.

Reklama

Výběr článků

Načítám