Hlavní obsah

V obchodech pro modeláře prodávají figurky nacistů

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V několika českých obchodech pro modeláře lze zakoupit figurky nacistických pohlavárů Třetí říše, jako Adolfa Hitlera, Heinricha Himmlera a Reinharda Heydricha s náhradní uniformou a další výbavou. Zprávu přinesl Český rozhlas.

Foto: Reuters

Vosková figurína Adolfa Hitlera v muzemu Madame Tussaud. Ilustrační foto

Článek

V některých zemích by prodej takovýchto modelů nebyl možný kvůli propagaci nacismu, zakazuje to zákon.

Například v Německu jsou figurky nebo loutky v nacistické uniformě zakázané, navíc jestliže jsou na nich zřetelně zpodobněny nacistické symboly jako třeba hákové kříže či runy SS.

„Pokud někdo takové figurky najde v Německu v obchodě a ty figurky jsou k prodeji, pak by se měl tento zákazník obrátit na policii nebo německé státní zastupitelství, které následně zahájí řízení kvůli porušení trestního zákoníku,“ uvádí Frank Jansen, reportér deníku Der Tagesspiel, který se zabývá pravicovým extremismem v Německu.

Politolog: Nejde o porušení morálky

V Česku to však neplatí. Aby šlo o trestný čin, musel by obchod tyto figurky prodávat s úmyslem propagovat nicismus.

To potvrzují i majitelé obchodů, podle nichž se v žádném případě o propagaci nacistické ideologie nejedná. Figurky v měřítku 1:6 se dvěma typy uniforem a cenou přesahující 2000 korun jsou totiž součástí kolekce významných postav druhé světové války.

„Po etické stránce se mi to v pořádku nepřijde, ale dodavatelé, které my máme, dělají všechny válečné postavy,“ řekl Matěj Pecka, spolumajitel obchodu, kde nabízejí mimo jiné i figurku zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Podle něj si zatím tři kusy objednali konkrétní zákazníci a do budoucna ji z prodeje stáhnou.

Podle politologa Miroslava Mareše, který se věnuje extrémismu, nejde v tomto případě o nějaké zásadní porušení morálky. „Je to modelová figurka z nějaké kolekce o válečné historii,“ připomněl Mareš.

Vedle vrcholných nacistických představitelů je součástí kolekce například i britský ministerský předseda Winston Churchil nebo japonští či ruští vysocí vojenští důstojníci. Na obalu je u té které postavy její stručný životopis a důrazné prohlášení výrobce, že je zboží určené pouze pro sběratelské účely.

Anketa

Vadí vám, že se prodávají figurky nacistů?
Ano
21,7 %
Ne
78,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19251 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám