Hlavní obsah

V Česku potvrzen druhý případ nákazy virem H5N1

Právo, Novinky, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE/PRAHA

Testy ve čtvrtek potvrdily už druhý případ nákazy virem H5N1. Byl zjištěn u uhynulé labutě, která byla nalezena v sobotu v Českých Budějovicích na pravém břehu Vltavy asi čtyři kilometry od prvního nálezu. U třetí labutě, která byla objevena v pondělí u Hluboké nad Vltavou, 300 metrů od nálezu první mrtvé labutě, byla zjištěna infekce virem H5.

Článek

Přestože se ve stejné oblasti objevil už třetí případ, nelze dle veterinární správy tvrdit, že jde o ohnisko ptačí chřipky. "Jde o stejné případy ve stejné lokalitě, takže není nutné okruh, kde platí mimořádná opatření, rozšiřovat, " řekl ředitel jihočeské Krajské veterinární správy František Kouba.

Čtvrtou uhynulou labuť vytáhli hasiči ve čtvrtek na jednom z českovrbenských rybníků na předměstí Českých Budějovic. Několik hodin poté lovili hasiči další mrtvou labuť z řeky v Týně nad Vltavou.

"Od 27. do 30. března jsme odeslali na laboratorní vyšetření už šest labutí, tři volavky, tři kachny, dvě lysky a jednoho roháče. Jde o ptáky, kteří byli nalezeni v oblasti Českých Budějovic," upřesnil ve čtvrtek ředitel jihočeské Krajské veterinární správy František Kouba.

Hlášení o nálezech uhynulých ptáků se v okolí Hluboké a Českých Budějovic množí. Ještě ve středu večer byli veterináři přivoláni ke třem mrtvým kachnám na rybníku u obce Zliv nedaleko Hluboké nad Vltavou.

Všichni ve středu nalezení ptáci putují do pražské laboratoře. Vzhledem k situaci v oblasti budou vyšetřeni přednostně, uvedl ředitel jihočeské krajské veterinární správní František Kouba.

Vzorky testují také Britové

Laboratoř EU v britském Weybridgi ve středu definitivně potvrdila, že labuť nalezená minulý týden v pondělí v Hluboké nad Vltavou byla nakažená pro člověka smrtelným virem H5N1. [celá zpráva]

Stejnými testy v Británii nyní procházejí i vzorky tkání z dalších uhynulých ptáků, u nichž byl prokázán virus H5.

Nepropadat panice

"Rozhodně nebudeme nařizovat dezinfekci vozidel či občanů. Lidé nemusejí propadat panice," dodal Kouba.

Do desetikilometrové oblasti dozoru se tak dostaly celé České Budějovice. Počet obyvatel, kterých se opatření týkají, vzrostl z původních přibližně 70 na 120 tisíc.

Z hlediska opatření týkajících se lidského zdraví se podle hlavního hygienika ČR Michaela Víta nic podstatného nemění. Obdobně jako v případě první nalezené labutě i s druhou přišli do kontaktu jen dva pracovníci záchranného systému, které lékaři budou dále sledovat.

"Strach absolutně nemám. Přenos ptačí chřipky na člověka je v našich poměrech v podstatě teoretický. Došlo k němu v Asii, kde je nedostačující hygiena. Z toho vycházím," řekl veterinář Vilém Kellner, který v sobotu od hasičů mrtvou labuť v igelitovém pytli přebíral a nyní musí denně docházet k lékaři.

Ornitologové počítají s dalšími případy ptačí chřipky

Dva prokázané případy nákazy ptačí chřipkou u labutí nalezených v Hluboké nad Vltavou a Českých Budějovicích nemusejí být poslední. České Budějovice jsou totiž největším zimovištěm labutí na jihu Čech. "Jakmile rybníky zamrznou, stěhuje se populace labutí na řeky.

Devadesát procent labutí, které jsou přes zimu vidět ve městech, tak pochází od nás. V Českých Budějovicích se jejich počet pohybuje okolo 150 až 200. Další velké zimoviště je na Otavě ve Strakonicích, kde hejno čítá běžně okolo 50 kusů a jen o trochu menší se tradičně objevuje v Písku," řekl ve středu Právu ornitolog Prácheňského muzea v Písku Karel Pecl.

Reklama

Související články

Starosta Hluboké: Hlavně žádnou paniku

Hlavně žádnou paniku. Jsme v neustálém kontaktu s veterináři, hygieniky i s Bezpečnostní radou Jihočeského kraje. Pokud to bude nutné, víme, co máme dělat....

Tamiflu v lékárnách je, ale drahé

Lék proti ptačí chřipce Tamiflu je v českých lékárnách na předpis běžně k dostání. Jeho cena je 966 korun. Zdravotní pojišťovny na něj přispívají...

Výběr článků

Načítám