Hlavní obsah

Starosta Hluboké: Hlavně žádnou paniku

Právo, Petr Pokorný
HLUBOKÁ NAD VLTAVOU

Hlavně žádnou paniku. Jsme v neustálém kontaktu s veterináři, hygieniky i s Bezpečnostní radou Jihočeského kraje. Pokud to bude nutné, víme, co máme dělat. Zatím ale není důvod zavádět jakákoli zvláštní opatření. Tímto způsobem v pondělí odpovídal starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa (ODS) na desítky novinářských dotazů v souvislosti s prvním prokázaným případem výskytu ptačí chřipky v České republice.

Článek

"Dosud víme jen to, že u nás nalezená labuť je sice infikována ptačí chřipkou, stále ale není potvrzeno, že jde o vysoce patogenní, pro člověka smrtelný virus H5N1. V pohotovosti je krizový štáb, takže pokud se jeho existence prokáže, jsme připraveni ve spolupráce se státními a krajskými orgány okamžitě zahájit všechna nutná opatření. Není ale nutné, abychom už dopředu nějakými předčasnými výzvami děsili obyvatele města a okolí," řekl Právu Jirsa s tím, že kromě médií se zatím na něj s podobnou otázkou neobrátil ani jediný občan města.

Na Hluboké přesto už ráno o nálezu mrtvé infikované labutě věděli prakticky všichni. "Tady žádné slepice nejsou," povykoval už zdálky muž, který se domáhal vstupu do penziónu na okraji mostu, který spojuje přes řeku Hlubokou se Zámostím. "Stejně nám ji sem doušťouchali z Budějovic," poznamenal.

Právě polemika o tom, zda labuť vůbec uhynula pod mostem v Hluboké nad Vltavou, byla nejčastějším obsahem rozhovoru místních lidí. "U nás na řece už nebyly dlouho vidět. Pod Budějovicemi je jich ale ještě dost. Při nynějším vysokém stavu hladiny se umírající labuť mohla snadno dostat až sem," zdůraznil jeden z rybářů, kteří se v okolí mostu ještě dopoledne pohybovali.

Kuřecí jde v Hluboké na odbyt

Skutečností je, že od Hluboké směrem proti proudu Vltavy na České Budějovice lze první labutě nalézt až u Voříškova Dvora na předměstí krajské metropole. Kolem Hluboké je jich jen pár na rybnících. "Labutě jsme v těchto místech už dlouho neviděli. O nálezu infikovaného zvířete jsem se dozvěděl až dnes ráno," potvrdil Vojtěch Boubal, který pracuje v kovárně v bezprostřední blízkosti mostu, kde bylo uhynulé zvíře nalezeno. "Ne, strach z ptačí chřipky nemám. Bydlím sice v nedalekém Zahájí, ale své slepičky mám už dávno pod střechou. Možná jim teď akorát zkrátím vycházky," doplnil.

Televizní štáby a fotoreportéři obíhající okolí mostu se rychle staly tématem diskusí při obědě v hlubocké restauraci Na růžku. "Dnes jdou nejvíc na odbyt kuřecí nudličky v oregánu. Drůbeží maso proto rozhodně z jídelníčku stahovat nebudeme," prohlásil zdejší číšník Radim Tomka. Město totiž nečekaně rychle ovládly vtipy na toto téma. Na telefonu starosty  a senátora v jedné osobě se dokonce objevila SMS zpráva s textem: "Vím, že jsi vždycky chtěl, aby Hluboká byla ve všem první. V tomhle případě jsi to ale přehnal."

Situaci ale Hlubočtí přesto rozhodně nepodceňovali. Jirsa se už během dopoledne spojil se všemi velkými chovateli ptáků v tříkilometrové zóně, kterých by se případná zpřísněná ochranná opatření bezprostředně týkala - Zoologické zahrady Ohrady, společnosti Lesy Hluboká a farmy Drůbež Hluboká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám