Hlavní obsah

USA pohrozily EU zvýšením cel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Spojené státy by mohly přikročit ke zvýšení i rozšíření cel, která v říjnu zavedly na zboží z Evropské unie v reakci na nezákonné subvencování výrobce letadel Airbus. Uvedl to Úřad amerického obchodního zmocněnce (USTR) po pondělním verdiktu Světové obchodní organizace (WTO), podle kterého EU podporu Airbusu ještě zcela neukončila.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Americký úřad uvedl, že USA vzhledem ke zprávě WTO a k nedostatku pokroku při řešení sporu zváží zvýšení celních sazeb i uvalení cel na další produkty z EU.

WTO v říjnu povolila Spojeným státům uvalit jako odvetu za subvence Airbusu cla na zboží z Evropské unie v objemu až 7,5 miliardy dolarů (zhruba 174 miliard Kč) ročně. Washington následně zavedl cla deset procent na velká civilní letadla a 25 procent na vybrané zemědělské a průmyslové zboží.

Aerosalon v Dubaji potvrdil převahu Airbusu

Ekonomika

EU podle pondělní zprávy WTO neuskutečnila všechny potřebné kroky k tomu, aby zabránila poškozování amerického výrobce letadel Boeing, a nadále subvencuje letouny Airbus A380 a A350. Airbus nicméně uvedl, že objem zboží podléhajícího americkým clům by se měl snížit o zhruba dvě miliardy dolarů, protože WTO ve zprávě dospěla k závěru, že újma působená Boeingu je menší než v minulosti. Podle USTR však k žádnému snížení není důvod.

Odveta za digitální daň

Americká vláda v pondělí oznámila, že by mohla uvalit až 100procentní dodatečná cla na francouzské zboží o objemu 2,4 miliardy dolarů (55,3 miliardy Kč) včetně šumivého vína, kabelek, sýrů a dalších výrobků. Jsou to protiopatření za francouzskou digitální daň, která by podle Washingtonu mohla poškodit americké technologické firmy. Podle serveru businessinsider.com musí tento krok schválit americký prezident Donald Trump.

Americký obchodní zmocněnec Robert Lightizer v prohlášení uvedl, že podle závěrů pětiměsíčního vyšetřování jeho úřadu „není francouzská daň v souladu s převažujícími principy mezinárodní daňové politiky” a představuje neúměrnou zátěž pro dotčené americké společnosti. Mezi ně patří především internetoví giganti Google, Facebook, Apple a Amazon.

Americká vláda podle Lightizera nyní zkoumá, zda podobné vyšetřování zahájí také vůči Itálii, Rakousku a Turecku, které rovněž plánují brzy začít vybírat digitální daň. Zavedení digitální daně ve výši sedmi procent v listopadu schválila také česká vláda.

Trump před summitem G7 pohrozil odvetou za francouzskou digitální daň

Ekonomika

Tříprocentní daň z příjmů ze služeb poskytovaných ve Francii platí firmy, které mají v zemi příjmy nad 25 milionů eur (638 milionů Kč) a celosvětově nad 750 milionů eur (zhruba 19 miliard Kč). Platí zpětně od začátku letošního roku.

Do francouzské státní pokladny má daň přinést peníze od velkých internetových firem, které vydělávají i díky francouzským uživatelům internetu, ale sídlí v jiných zemích. Dani se ve Francii říká GAFA, podle začátečních písmen čtyř zásadních zamýšlených plátců, tedy Google, Amazon, Facebook a Apple.

Francie zavedla digitální daň, USA spustily vyšetřování

Internet a PC

Washington považuje digitální daň za diskriminaci vůči firmám se sídlem ve Spojených státech.

Reklama

Výběr článků

Načítám